kultúra

2020.07.19. 22:34

Színháztörténeti idők: minőségi népszínház és százezer néző

Izgalmas és mozgalmas! Ez jellemezte a Csiky legutóbbi hónapjait. A színészek és a munkatársak két és fél évad után foglalták vissza a megújult, duplájára nőtt, immár 21. századi színházukat. Nagy volt az öröm, tódultak a nézők a dísz­évadra, aztán jött a koronavírus: március 11-én legördült a függöny, s bezárultak az ajtók.

Lengyel János

– Tudtuk, hogy visszajövünk, s azt is, hogy hova, ám mégis vegyes érzelmekkel adtuk át 2017 januárjában a munkaterületet – emlékszik vissza a felújítás kezdetére Fülöp Péter igazgató. – Felkészültünk. Tudtuk, hogy építkezünk: épül a színház és épül a társulat is. Elképesztő utat tettünk meg együtt. Mindenki erejét megfeszítve, legjobb tudása szerint dolgozott. Mert a Csikyt építők vették birtokba, de a színháznak élnie kell! Egy átmeneti, új helyen, egészen más feltételek között. De ott is a nézők voltak az elsők, akik mindvégig kitartottak mellettünk! Közben megújult a színház arculata is, elkészült a díszévados kiadványunk, amelyre nagyon büszkék vagyunk. Aztán a 2019-es év őszén visszaköltözhettünk a házba, elkezdődött az ismerkedés, a begyakorlás. Kis csodák születtek már az új színházban. A műszakiak a háttérben elképesztő gyorsan megtanulták kezelni a modern technikát. Egy csodás díszévadot álmodtunk, folyamatos telt házzal, de aztán jött a koronavírus és minden megváltozott. Soha nem látott kihívás elé állított bennünket.

– Hogyan élték meg ezt az időszakot a nézők?

– Nekünk van a világon a legcsodálatosabb közönségünk! Ahogy korábban, ebben az időszakban is együtt lélegeztünk. Az átmeneti időszakban alig csökkent az eladott bérletek száma. A nézők megértették, hogy az átmeneti játszóhely szűkös, de az élmény változatlan. Pedig kicsi volt a színpad, nem volt süllyedőnk, húzónk, s zenekari árkunk sem. Mégis játszottunk zenés darabot, emlékezzünk csak vissza Bozsik Yvette egyik rendezésében a zenekar éppen a dísz­let tetején volt. Ez az átmeneti időszak arra ösztönzött bennünket, hogy felfrissüljünk, új energiákat nyerjünk. Az elmúlt időszakban a vidéki színházak közül itt volt a legnagyobb megújulás. Mi vettük fel a legtöbb fiatal színészt és nagy öröm, hogy a kaposvári művészeti karon Vidnyánszky Attila és Eperjes Károly osztályában végzettek közül jó néhányan itt találták meg a számításukat.

– A színészeknek nem az a fontos, hogy hol, hanem az, hogy játszanak...

– Valóban! Ők hozzá vannak szokva, hogy különböző körülmények között lépnek fel. Nekik nem volt furcsa, hogy nem a megszokott színpadon játszanak. Mondjuk úgy, hogy megszokták és elfogadták az ideiglenes játszóhelyet, amit a város biztosított. Innen is köszönöm ezt a lehetőséget. Mi nem zártunk be, pedig sok ilyet látni a világban. Nálunk a színészek estéről estére felmehettek a színpadra. Az öröm és boldogság pedig kárpótol mindenért.

– Alig költöztek vissza és kezdődött meg a díszévad, jött a vírus… Olyan helyeken játszottak, ahol színész még soha…

– Március 11-én be kellett zárnunk a színházat. Nem erre készültünk, s nem erre számítottunk. Aztán jöttek az ötletek.. Egyeztettünk a rendőrséggel és a polgármesteri hivatallal, mert megszületett az Erkélyből páholy program! A vírushelyzet legmélyebb pontján azt kértük a kaposváriaktól, hogy nyissák ki az ablakot, üljenek ki az erkélyre, de ne jöjjenek le. Később beszereztünk ideiglenes színpadot, készítettünk díszletet, áramot pedig mindig kaptunk egy-egy színházrajongótól. Sokan segítettek, köztük Kárpáti Tímea képviselő asszony nemcsak az ötlettel, hanem a szervezésben is. Igazi összefogás volt, igazi sikertörténet.

– A nézők kárpótlása és az új évad felépítése, ha úgy tetszik, egybecsúszott. Hogyan lehet ezt megoldani?

– Ha a körülmények engedik, akkor szeptember elejétől pótoljuk majd az elmaradt több mint negyven előadást. Ez eltart egészen novemberig. Igyekszünk mindenki jegyét beváltani és átváltani arra az időpontra, amely neki megfelelő. A díszévad 2.0 pedig a díszévad meghosszabbítása, hiszen vannak olyan darabok, amelyeket nem tudtunk bemutatni. Ezeket is pótoljuk.

– Merre tart a Csiky?

Olt Tamás művészeti igazgatóval arra vállalkoztunk, hogy egy minőségi népszínházat építünk. A műfaji sokszínűség megvalósítására már lényegében alkalmas a csapat, majd minden szerep kiosztható. Kevés vendégszínésszel, ám sok fiatallal számolunk. Fontos az utánpótlás nevelése, ezért gyakorlati helyet biztosítunk. Az alapítványunk évek óta ösztöndíjprogramokkal segíti a hallgatókat. A jövő a tehetséges fiatalokon múlik!

– Milyen kaposvári, vidéki színésznek lenni?

– Kaposvár szakmailag és feltételeiben is vonzó. Nálunk van lakhatási támogatás, miénk az ország legszínvonalasabb színészháza a színházzal szemben, tetőterasszal, térítésmentes internettel és sok más kényelmi feltétellel. Ez a 21. század. Volt komoly béremelés, bevezettük a cafetériát. Itt a fiatalok főszerepeket játszhatnak, nem kispadoznak. Számos kaposvári színész szerepel filmekben, sorozatokban.

– Már csak egy személyes kérdésre válaszoljon: éppen öt éve igazgató. Mit tervez a következő időszakra?

– Szeretném elvégezni azt, amit vállaltam. Ráadásul két évvel ezelőtt Fekete államtitkár úr a csapatába hívott és egy évvel ezelőtt helyettes államtitkári kinevezést kaptam. Sokszor nem könnyű ez a kettős „élet”, de jó csapatom van itt is és a fővárosban is. Az igazgatói kinevezésem 2023. augusztusáig szól. Olt Tamással és a csapattal minőségi színházat, tartósan százezres közönséget szeretnénk. Ez a színház már más, mint más hazai színházak. Még egy kicsit másabbnak kell lennie. Olyannak, amely nemcsak az előadóművészet fellegvára, hanem az összművészeti missziónk megtestesítője.

Milliárdos büdzsé

Az országgyűlés elfogadott egy törvényt, amely megteremtette az új alapokon nyugvó, hosszú távú színház-finanszírozási modell feltételeit. Eszerint az állam és az önkormányzat együtt finanszírozza a színházat. Kaposvár és az állam erről elsők között állapodott meg. Ez a megállapodás 5 évre szóló stabil finanszírozást biztosít. Több pénzhez jutottunk, hiszen nagyobb lett a ház, többe kerül a fenntartása, amit az állam és az önkormányzat is figyelembe vett. Így 438 millió forint állami támogatás érkezik a kaposvári színházba. Szita Károly polgármester is megtett mindent azért, hogy a támogatás a lehető legtöbb legyen. 338 millió forintot ad az önkormányzat. 2018 végén a TAO-támogatás felhasználásának lehetősége az előadóművészetben megszűnt, ezt az előadóművészeti többlettámogatási rendszer váltotta fel. Ezekkel a pályázatokkal és a saját bevételekkel együtt jelenleg több mint 1 milliárd forintos az éves költségvetés. Utoljára Schwajda igazgató úr idejében volt ekkora.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában