fizetett tartalom

2020.08.04. 14:00

Egy élet három verzióban a Csikyben

A kapcsolatok félre csúszhatnak, de rajtunk áll az életünk.

Szponzorált tartalom

Mindenki átélte már, hogy egy adott szituációban utólag mást mondana, másképp cselekedne. Az élet azonban könyörtelenül nem enged meg ilyen módosításokat, de a színházi varázslat erre is képes. Augusztus elsején mutatták be a Csiky Gergely Színház kamaraszínpadán Yasmina Reza: Egy élet háromszor című darabját. Variációk váratlan vendégségre – így határozta meg a darab műfaját a rendező, Bakos Kiss Gábor. A világhírű francia drámaíró, színész és forgatókönyvíró – aki egyébként anyai ágon magyar származású – a világsikert arató korábbi darabjaihoz hasonlóan két értelmiségi házaspár találkozásait követhetjük nyomon három, egymástól némiképp eltérő verzióban. A két párt ugyanazok a témák foglalkoztatják, minta az emberek többségét: a családi élet, a gyermeknevelés, a munkahelyi konfliktusok – mindezt sok nevetéssel, néha könnyekkel és fájdalmasan szép pillanatokkal. A címszerepekben Kéri Kittyt, Sarkadi Kiss Jánost, Mészáros Tibort és Krajcsi Nikit láthatjuk.

Mindhárom szálon különböző szempontból és különböző befejezéssel élhetjük át a történetet, a mű humorban, iróniában gazdag, és a krimiszerű fordulatoktól sem mentes. A nem szokványos cselekményt követve a néző maga is keresgélheti az ok-okozati összefüggéseket, felfedezheti a szereplők mozgatórugóit.

– Nem először dolgozom Yasmina Reza szövegeivel, vitathatatlanul elfogult vagyok az írásaival – vallotta be Bakos Kiss Gábor, aki már korábban munkakapcsolatban állt a kaposvári színházzal, de most először rendez itt. – A szerzői szándékot jelenítettük meg a színpadon, természetesen azon a szűrőn átszűrve, ami mi vagyunk. Egy nagyon jó csapattal dolgoztam együtt, korábban már mindenkivel munkakapcsolatban voltam, így családias légkörben állítottuk színpadra és bontottuk ki ezt a családi idillt megtörő, illetve újraértelmező történetet.

A rendező hozzátette: szereti a nézőket úgy hazaengedni, hogy ne félig üres, hanem félig tele legyen a pohár, vagyis azt érezzék, hogy ez egy szép világ, ha hajlandók vagyunk tenni érte. Bármennyire is félre tudnak csúszni emberi kapcsolatok és találkozások, rajtunk áll, hogyan alakítjuk az életünket.

– Ez egy tanulságos, remek, egészen különleges darab, ami ugyanannak a vacsorának a többféle lehetőségét meséli el – mondta Kéry Kitti. – Ahhoz tudnám hasonlítani, hogy az ember megvesz három puzzle-t, és az összerakott elemek a játék végére adják ki a történetet. Ugyanazokat a konfliktusokat látjuk végig, de máshogy csapódhatnak le. Emiatt is izgalmas az előadás. Nekem az lenne az öröm, ha nézőkkel felismertethetnénk a saját élethelyzetük elakadásait. Ugyanakkor a darab ezt sok humorral teszi, és mély, tartalmas szórakozást kínál.

– A nézők nagyon sok esetben önmagunkra ismerhetnek a szereplőkben, és elgondolkodhatnak azon, hogy hasonló helyzetben vajon hogy viselkednének, no és persze önmagunkon tudunk a legjobban nevetni – mondta Sarkadi Kiss János. – Ha ez így van, már megérte...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában