kritika

2020.09.04. 14:16

Törhetetlen lelkesedéssel a siker hullámán  

A mai világ újhullámos zenei vonulatában tagadhatatlanul fontos szerepet játszik a dél-koreai kpop banda, a BTS (Bangtan Sonyeondan).

Vámos Virág

Ázsiaiként igen jelentős sikereket értek el az elmúlt 3 évben a nyugati országokban, úgy, hogy zenéjük szövege itt-ott tartalmaz csupán angol szavakat, egyébként teljesen koreai nyelven csendülnek fel. Az amerikai zenei ranglistákon kiemelkedő helyezéseket érnek el albumaikkal, stadionokat töltenek meg pár óra alatt, show műsorokban szerepelnek az amerikai és más nyugati országok rajongó táborának kedvezve. De hogyan lehetne ezt a globális sikert még tetőzni? Tavaly bemutatott koncert filmjükben még közelebb kerülünk ahhoz a hét koreai fiúhoz, akik megbolygatták a nyugati zene állóvizét is egy kicsit.

Először is kikről van szó. A BTS, a Bulletproof Boy Scouts (Golyóálló fiúcsapat) rövidítése, melynek hét állandó tagja van, a vezetőjük, RM, a fő rapperek Suga és J-Hope, valamint az énekes gárda V, Jimin, Jungkook és Jin. 2013-ban debütáltak egy kis cégnél, a Big Hit Entertainment-nél, sikerüket azonban inkább 2016-2017-re tehetjük, amikor betörtek a nyugati zenei iparba is Youtube videóikkal. Azóta megállíthatatlannak tűnik a szekerük, világkörüli turnéjuk során rengeteg amerikai városban egész stadionokat töltenek meg, valamint Angliában, Franciaországban és Németországban is teltházzal adnak elő. Tavaly megjelent filmjük a 2018-as Love Yourself világturnéjukat követi végig, látunk felvételek a koncertekből, valamint a fiúk saját gondolataikat és érzéseiket is megosztják rajongóikkal.

Egy kellemes párizsi lakosztályban indul a film cselekménye, itt megismerkedünk a hét “főszereplővel”, akik egy vacsora mellett elmélkednek az elmúlt fél évük eseményeiről. A párizsi célpont az utolsók között volt a világturné listáján, így már fáradtan, de még mindig kitartó örömmel tekintenek az elkövetkezendő koncertek felé is. A film nem kíván mást nyújtani, mint egy majdnem testközeli élményt arról, milyen is egy globális “világsztárság“ részének lenni. A koncertek érzelmes, dübörgő hangulata, a hotelszobák csendje és a sérülések következményei, mind jelen vannak a dokumentumfilmben. Minden tag egyesével megszólal a filmben, megosztják belső aggodalmaikat, vágyaikat és céljaikat a közönséggel, közvetlenek és alázatosak maradnak a sikereik ellenére is.

A film néhol kicsit unalmas lehet, vannak benne laposabb részek, amikor nem történik semmi jelentős esemény, pusztán a hangulatot próbálja megteremteni a rendező, mindamellett sok eseményt kíván felölelni, ezért időnként végigrohan szituációkon, amiket jobban is kibonthatott volna. Azonban ezen hibák ellenére minden BTS rajongó számára egy szívmelengető, szórakoztató élményt nyújthat a film, aki közelebbről szeretné megismerni szeretett előadóit vagy újrahallgatná kedvenc számait tőlük.

A filmet újra bemutatták a filmszínházakban, mivel a koncertsorozatról szóló dokumentumfilm második fele szeptember 10-től látható a KultikKaposvár moziban, Break the Silence: The Movie címmel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában