kultúra

2020.10.02. 12:50

Az anyalét útvesztői a színpadon

Különleges produkciót mutattak be pénteken a Somogy Megyei TIT Irodalmi Kávéház sorozatának keretében Kaposváron. Ágens, aki a társulatával a magyar független színházi élet meghatározó figurája, kendőzetlen őszinteséggel jelenítette meg az anyalét minden stációját.

Kovács Gábor

Ágens előadása a saját szövegein keresztül egy olyan utazásra hív, amely felszabadítja az átélt érzéseket a színészben és a nézőben egyaránt. Az Anyalét – a düh és megnyugvás pillanatai az anyaságban című darab rendhagyó módon beszél az anyaságról. Az előadás azokról a fájdalmas és humoros életeseményekről szól, melyekkel egy gyermeket vállaló nő – addig, amíg nem szül – egyáltalán nem találkozik. Azaz, mit nem mondanak el a szülésről, és az azt követő időről anyáink és a már szült barátnőink – mondja Ágens. A problémát abban látja, hogy a testet, a személyiséget érintő alapélményre senki nem készíti fel a nőket. Az Anyalétben a nézők kollektíven élik meg a feloldást, egymásra ismerhetnek, s ráébrednek, hogy nincsenek egyedül. Ágens személyes és mások történeteivel dolgozik a színpadon, melyekben a közös eredőt keresi, hogy ezt a mindent felülíró életeseményt, az anyává válás folyamatát közel hozza a nőkhöz és férfiakhoz. Azokkal a kérdésekkel foglalkozik, melyeket a nők még maguk előtt is elhallgatnak.

– Ha a kollektív élményekből táplálkozunk, nők és férfiak egyaránt, akkor komoly támogatást tudunk egymásnak nyújtani – mondta Ágens. – Rendkívül erős nyomás van az anyákon. A „hogyan válj tökéletes nővé” lózungjai ömlenek a magazinokból, reklámokból. A megfelelési kényszer őrületét már nem is hozom fel, ezt egy új, októberben létrejövő előadásomban, a Díva, dáma, perszónában járom majd körül.

Ágens több mint 20 éve tart fenn egy független, aktív alkotócsoportot, az Ágens társulatot. Jelenleg a Bikali Élménybirtokon csinál színházat, ottani szerepszemélyisége Zina, a középkori kurtizán, ebből nőtt ki az az előadássorozat, amelynek egyik állomása az anyaság küzdelmeivel és csodájával foglalkozik.

 

Szerelmi okosítás hölgyeknek a Kurtizánképzővel

Zina (Ágens) történetei Bikalon a Kurtizánképző – középkori párkapcsolati stand up comedy-ben összegződnek, egyfajta szerelmi okosítás hölgyeknek és érdeklődő uraknak. Az Úr-kurzusban a nők felfedezésre váró titokzatos és csapdákkal teli világát tárja a férfiak és természetesen, a nők elé is, ugyanebben a műfajban. A több mint 800 előadást megért Kurtizánképző rendkívüli népszerűségnek örvend, mely egyfajta párkapcsolati terápia (is) a szakemberek szerint. Pedagógusok felkérésére diákokkal is elkezdett foglalkozni a méltó szerelmi élmény megtapasztalásának a reményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában