Fluid-art

2020.10.22. 14:00

Folyékonyan, ecset nélkül festi képeit az alkotónő

Laki-Lukács Dóra közgazdászként talált rá közel két éve a fluid-art, vagy más néven acryl pouring festészeti technikára, amely még Magyarországon olyannyira ismeretlennek számító eljárás, hogy még a műfaji besorolása sem nagyon létezik. Folyékony művészetnek nevezhetnénk, egy olyan festészeti eljárásnak, amelyhez sem ecset sem paletta nem szükségeltetik, csupán rengeteg festék és izomerő.

Andricz Gabriella

– Angol nyelvű videókból tanultam meg a technika alapjait, de jócskán megfizettem a tanulópénzt. Ugyanis a látszólag könnyűnek tűnő festési mód nagyon sok hiba lehetőségét rejti magában, félévnyi kísérletezés után éreztem rá igazán arra, hogy mitől lesz jó egy kép – mondta el Laki-Lukács Dóra. – Az eljárás lényege, hogy különféle színű akrilfestékeket öntök egy tálkába, majd ez az elegy kerül a vászonra. Folyamatos, lassú mozgatás közben a festékrétegek egymással interakcióba lépnek, keverednek, így absztrakt kompozíciókat hoznak létre. Gyönyörű színátmenetek jelennek meg, a különféle adalékoknak köszönhetően pedig egészen különleges felületet lehet létrehozni, ami leginkább organikus formákra hasonlít, de mégsem az – magyarázta az alkotó.

A véletlen játékának is nevezhetnénk a folyamatot, hiszen az alkotó csupán annyiban tudja befolyásolni a munkát, hogy megfelelő mennyiségben és arányban adagolja a festékeket, majd követve annak útját, esetleg lassítja a terjedési sebességét. – Számomra mindegyik öntés egy kísérlet, igyekszem eltalálni a tökéletes festék-adalékanyag elegyet és szebbnél szebb színkombinációkat létrehozni, ráadásul mindig újabb és újabb technikákat próbálok ki. Rendkívül sok lehetőség rejlik ebben a módszerben, amit szeretnék még kipróbálni. Ami szép benne, hogy még véletlenül sem születik két egyforma kép, néha magam is meglepődök a végeredményen. Viszonylag gyorsan elkészül egy kép, viszont a száradási folyamat sokáig eltarthat.

Dóra a két év alatt több mint kétszáz képet készített már, legtöbbjüket saját galériában állítja ki. – A dekoratív akrilfestményekről mindenkinek más jut az eszébe, ezért is nem adtam címet a képeknek. Többnyire absztrakt formák bújnak elő az öntőpohárból, de az is előfordult már, hogy úgy keveredtek a színek, hogy egy csodálatos természeti jelenségre, vagy éppen egy gerinc­oszlopra tökéletesen hasonlító látvány tárult elém – tette hozzá az alkotó.

A kék a kedvence, hővel buboréktalanít

– Szakácsfáklyát használok, hogy a festékből távozzanak a légbuborékok, de a hő azt elősegíti, hogy az alsóbb rétegekből újabb színek törjenek elő, további gyönyörű alakzatokat létrehozva – mutatta be műhelyében a technikát. Ahhoz, hogy a színek tökéletesen ragyogjanak egymás mellett, nagyon fontos a jó minőségű festék és hígító (pouring medium), amit elsősorban az USA-ból lehet beszerezni. A különböző festékek más-más anyagokból készülnek, és ezeknek az anyagoknak sajátos súlya és sűrűsége van. Néhányuk nehezebb, például fémek, mások növényi anyagokból, például virágokból vagy gyantákból származnak Dóra elárulta, leginkább a kék színt, és annak árnyalatait kedveli, viszont a zöld színt nagyon ritkán használja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában