életút

2020.11.15. 17:30

Az igazság a legbiztosabb útravaló – vallja Mihályfalvi László

Amíg korosztálya képviselőinek többsége annak is örül, ha el tud olvasni újságot, vagy könyvet, addig ő nemhogy olvas, de ír. Mihályfalvi László, a kaposvári Táncsics gimnázium egykori igazgatója korát meghazudtoló módon újabb kötetet hozott össze: Még nyolcvan évesen is.

Turbéki B.

Nyolcvanévesen új kötettel jelentkezik ­­Mihályfalvi László, a kaposvári Táncsics gimnázium egykori igazgatója.

– Ha van alkalmas témánk, amely megörökítésre, megosztásra vár, akkor mindössze akaratra, kedvre van szükség, és erőre, a megvalósításhoz – árulta el ambíciói titkát. – Az a helyzet, hogy mindig van témám. Van honnan merítenem, hiszen a tanári pálya számtalan történettel ajándékozott meg a dolgos hétköznapok során – mondta a megyeszékhely egyik legismertebb tanára. Írásaival is tanítani igyekszik, s a kötetekből sosem maradhat ki az iskola.

– Azért írok annyit a tanári munkáról, a pedagógusi pálya szépségeiről és jelentőségéről, mert minden a tanárokon múlik – mondta. – Csak az menjen tanárnak, aki képes megérteni, hogy ő a gyermek és az ifjú tanítvány egész életét befolyásolhatja. Az oktatás, a nevelés célja ugyanis az, hogy olyan fiatalok kerüljenek ki az iskolákból, akik az életben is megállják a helyüket.

Az egykori iskolaigazgató szerint a hamarosan megjelenő kötete is tanítani igyekszik az olvasóit. Különféle hangulatú, komoly, és humoros, irodalmi, valamint nyelvészkedő írásokon keresztül teszi mindezt. Történetei szórakoztatóan didaktikusak.

– A témát az Életből merítem, így, nagy É-vel. A mindennapokból, a múltból, a jelenből, és a jövőből is – mondta. – A történetek megírását nagy mértékben befolyásolja az irodalmi, a nyelvészkedő, a nevelői szenvedélyem, és természetesen az igazság szeretete. Hiszem és vallom, hogy az igazság az életben a legbiztosabb útravaló – magyarázta a szerző.

Mihályfalvi László új kötetében valamennyi korosztály megtalálhatja majd a neki való sorokat. Elmondta: hálás a családjának, hogy mindig hagyják dolgozni, ha csendre van szüksége az alkotáshoz. – A család minden tagja, a legfiatalabbtól a legidősebbig mindig kap tőlem egy-egy könyvet. Hamarosan megszületik a harmadik unokám. Neki is adok egyet, bár tudom, ő még nem olvassa el azonnal.

Arany-szavak

Míg mások inkább olvasgatnak, ő még mindig ír. Arra a kérdésre, hogy erejét honnan meríti ehhez a tevékenységhez, szintén irodalmi példával szolgált. – Bizonyára sokak emlékezetében megjelenik a válasz a jól ismert mondásból, amelyet Arany János „követett el”. „És tudod, hogy az erő micsoda? Akarat, mely előbb, vagy utóbb borostyánt arat.” – idézte a legnagyobb szókinccsel megáldott magyar költőt, a magyar nyelv napja alkalmából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában