állati előkészületek

2020.11.25. 09:00

Beterelték a vadkant és a dámbikát a világkiállításra

Hamarosan bárki tehet egy virtuális sétát a Rippl-Rónai Múzeum kiállításain digitális eszközök segítségével. Vaddisznó-, hód- és dámbika-preparátumok is érkeztek, nagy a készülődés a 2021-es Egy a természettel című vadászati világkiállításra. A desedai látogatóközpont gyűjteménye méteres pók- és vízibolhamakettel gazdagodott a minap, és egy meteorológiai állomást is kialakítottak itt.

Góz Lilla

Nagy érdeklődés mellett érkezett meg korábban Kaposvárra az a gímszarvasbika, amely a vadászati világkiállításra rendezett tárlat fő ékessége lesz. A napokban újabb preparátumokat csomagoltak ki a Rippl-Rónai Múzeum munkatársai, dámbikával, vaddisznóval és hóddal bővült a tárlat. De már a helyszínen várja a debütálást az aranysakál is, amely előkészítéséről korábban írtunk. Ezt az állatot tavaly tél végén ejtették el az Alföldön, csapdázásos módszerrel. Kaposvárra fagyasztva került a test, amelynek bőrét itt készítették elő, hogy a végső formáját – amelyben majd a világkiállításon látható lesz – megkapja.

Körtési Gábor állományvédelmi csoportvezető elmondta: érkezik még egy fehér őzbak is Kaposvárra, valamint elefántcsont berakású 18–19. századi fegyvereket lehet megcsodálni a vitrinekben a 2021-es vadászati világkiállításon. Mindezek mellett bemutatják a somogyi madárállományt és a vadászkutyafajokat is. Öt nagyméretű gímszarvas trófeában is gyönyörködhetnek majd a látogatók. A járványhelyzetben ugyan látogatók nélkül, de ilyenkor is szorgosan dolgoznak a Rippl-Rónai Múzeum munkatársai.

Akad tennivalójuk bőven. – Tízmillió forint értékű pályázatot nyertünk, s ennek köszönhetően 2021-re megújulhat a Rippl-Rónai Ödön-kiállítás, és bemutatótere is modernizálódhat a vármegyeházán – mondta el Ábrahám Levente múzeumigazgató. A mostani tárlatokról pedig háromdimenziós felvételek készültek, és a közeljövőben digitálisan megnézhetik a múzeum honlapján ezeket az érdeklődők.

 

– A desedai Fekete István Látogatóközpontban egy termetesre nagyított vízibolha és egy hálójában zsákmányra váró óriási darázspók várja, hogy a vírushelyzetet kísérő korlátozások elmúltával megmutathassák magukat látogatóinknak – mondta Ábrahám Levente. Megtudtuk, kialakítottak egy helyi meteorológiai állomást is, amely méri a hőmérsékletet és a páratartalmat. Amíg az időjárás engedi, addig régészeik is dolgoznak még, Látrány–Somogytúr és Magyaregres–Kaposvár körzetében végeznek feltárásokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában