ragyogó ablakok

2020.12.24. 12:00

Egyre fényesebb már Somogyban a karácsony

Míg tíz évvel ezelőtt még reneszánszát élte a házak adventi időszakban történő kidíszítése, addig mostanra csak elvétve láthatunk fényárban úszó otthonokat Somogyban. Amilyen gyorsan divattá vált a fényfüzérek kihelyezése, olyan gyorsan le is csengett a divat. S nem alakult úgy, mint az Egyesült Államokban, így nem is versengenek egymással a szomszédok, hogy kinek a háza látható az űrből is.

Sonline

Manapság viszont gombamód szaporodnak az élő adventi naptárak. Néhány éve még csak a balatonőszödi összefogásról írtunk, ám mára már több településen is kidíszítik az ablakokat.

- Meglett idén is minden ablak, az idei évben már a nyaralók is jelentkeztek. Egyénileg fedezik fel az ablakokat – mondta Winklerné Csehi Mónika, a Balatonőszöd Községért Egyesület elnöke. – Annyiban változtak a szabályok idén, hogy nincs vendéglátás a házaknál, mint a korábbi években. És mindenki egyénileg az általam megadott térkép segítségével keresheti meg az adott napra kidíszített ablakot.

Hozzátette: idén már az üdülőtulajdonosok közül is többen jelentkeztek az akcióra. S olyan is volt, aki tavaly jelentkezett, idén nem, ennek ellenére nem mellőzte az ünnepi fényeket a nyílászáró körül.

Winklerné Csehi Mónika elmondta: egyre több település követi példájukat, amelyet ő is tapasztalt . Mostanra közel kétszáz településen „keltek életre” az ablakok az adventi időszakban.

Ebben az évben sok somogyi település mellett Nagyberényben is estéről-estére másik ablakban gyúltak fel a fények. De Látrányban és Szőlőskislakon, Kaposfőn és Marcaliban is kigyúltak az ünnepi fények az akcióban résztvevő házaknál.

Balatonszemesen a település egyik látványosságát a mozdonyt díszítették fel a Balatonszemesi Baráti Kör lelkes önkéntesei.- Tavaly döntöttük el először, hogy feldíszítjük – mondta kérdésünkre Kónya Éva, az akció egyik ötletgazdája. – Akkor hetven méternyi fényt használtunk fel, idén már 210 méternyit. S mivel nagyon szeretik az itt élők, a jövő évre is megvannak a terveink.

A vonat elé egy installáció is kikerült manókból, amelyeket kézzel, újrahasznosított anyagokból készítettek el a kreatív településszépítők.

- Az elkészítéshez többek közt egy “ifjú” diák 1961-es iskolai műszaki rajz munkáit használtuk, míg a váz egy lomtalanításkor kitett régi fa ruhaszárítóból készült – árulta el a műhelytitkokat Kónya Éva. Akitől azt is megtudtuk, hogy szenteste napján Jézuskaváró kincskeresést tartanak a fénymozdonynál. Óránként kincses csomagokat helyeznek el, amelyeket a „a manók rejtenek el”.

A zsákokban illatos kincsek bújnak meg, amelyek egy balatonszemesi hölgy sütőjében készültek. A feledékeny Mikulás ötlete alapján indult program némi segítséget nyújt a szemesi szülőknek, akik így fel tudnak készülni a Jézuska várásra.

Balatonlellén szenteste 17 órától fényfestés hoz ünnepi hangulatot a városházán, karácsony másnapján pedig karácsonyi traktoros felvonulást tartanak a városban és Balatonbogláron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában