Nyertes betlehem

2020.12.24. 09:00

Megajándékozzák a kis Jézust Fonyódon

Nagyot ment a fonyódi betlehem első online szépségversenyünkben. Nem csak a szakértő zsűri, de a közönség szavazatait is elnyerte az alkotás.

Koszorus Rita

Fotó: Kajetán Jácint

Egyenesen Lengyelországból érkezett a szent családot ábrázoló kompozíció Fonyódra, amely idei betlehem szépségversenyünk győztese lett.

– A lengyel testvértelepülésünkön, Krotoszynban tett látogatásunk alkalmával találtuk ezt a betlehemet – mesélte Hidvégi József polgármester, akinek 2006-os megválasztása után már hagyománnyá vált a betlehem állítás. – Úgy gondoltam, hogy szüksége lenne a városnak egy betlehemre, hogy a jó Isten megsegítse. Hiszen akkoriban volt az a bizonyos másfél milliárd forintos adósság. Az ellenzék nem örült neki, hogy ez a tervem és erre költeni szeretnék, de mégis megléptük.

Fotó: Kajetán Jácint

Az első betelehem egy Balatonkereszttúrról kölcsönkapott faházban foglalt helyet a Dísz téren, amit később a városgazdálkodás által saját kezűleg épített házikó váltott le. Szerencsére sokféle változat volt kapható a lengyel testvéreknél, s – talán a legszebbet – sikerült kiválasztani, amely azóta is a Balaton-parti város éke.

- Sokan csak azért jönnek el, hogy megnézzék gyerekekkel – mondta a városvezető. – Idén észrevettük, hogy sokan ajándékot is hoztak a kis Jézusnak. A kezébe tettek kisbárányt, aprópénzt, szaloncukrot, almát.

A legelső fonyódi betlehemet Garai Imre faragta, kisebb figurákból állt az alkotás, amelyet később a város az óvodának adományozott. Azóta is a kisgyerekek gyönyörködhetnek benne.

- A kezdetekkor aggódtunk a betlehemünk épségéért – mondta Hidvégi József. – Volt amikor elvitték az egyik bárányt, aztán olyan is, hogy a Jézuska kezét letörték. De az atrocitások elmúltak, s úgy tűnik, mindenki ugyanúgy a magáénak érzi ezt a szép alkotást.

A látványt pedig csak fokozza a Dísz tér karácsonyi kivilágítása, s itt található az a cédrus is, amelyet közel húsz éve ültettek. Ez mára Fonyód saját karácsonyfájának szerepét tölti be, amelyre évről évre díszeket készítenek a legifjabb városlakók. Igaz ez, idén elmarad a világjárvány miatt.

Sokan csodálják a kompozíciót a fonyódi Dísz téren.

- A betlehem gondoskodik az ünnepi hangulatról most is – mondta a polgármester. – Nagyon sokan eljönnek megnézni a betlehemünket, nagyon büszkék vagyunk rá. Karácsonyi hangulatot sugároz, a megbékélés jelképe, amelyre most minden korábbinál nagyobb szükség van. Ha csak egy pár embernek adunk ezzel egy jó érzést már megérte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában