nagyszakállú

2020.12.04. 16:37

Mikulás lázban ég már egész Somogy

Igaz Szent Miklós ünnepe csak vasárnap lesz, de már pénteken több helyen felbukkant a piros ruhás ember. Volt ahol kerékpáron érkezett, volt ahol motorral, s olyan is, ahol hagyományosan: gyalog. Mivel annyi hó még nem esett idén, hogy szánnal suhanjon a gyerekekhez.

Györke József, Koszorus Rita

A többéves hagyományokhoz hűen idén is begurultak a motoros mikulások a nagyatádi óvodákhoz. A 68-as Út Motorosai Egyesület és a MotoRock Egyesület tagjai a hideg idő és a vírus ellenére megtartották Mikulás-napi túrájukat. A résztvevők összeadták a pénzt a Mikulás zsákjába valóra és így a édességeket vittek a kis lurkóknak – mondta Horváth János a 68-as Út Motorosai Egyesület tagjai nevében. A guruló mikulások az előírásoknak megfelelően nem mentek be az óvodák területére, így az óvónéniknek adták át az édességeket tartalmazó csomagokat.

Fotó: Györke József

S, ha ez még nem lett volna elegendő az ünnepi hangulathoz, ahogyan végigvonultak Nagyatádon motorjaikról karácsonyi dalok zengtek. Aki csak látta a piros ruhásokat, lelkesen integetett nekik. A karitatív és lélekmelengető akciónak mindenki örült a dél-somogyi városban, így a gyerekek, szülők és a városlakók is örömmel fogadták a kezdeményezést.

Napközben a Gyöngyvirág Óvoda lurkói a Hunyadi lakótelepen kialakított Mikulás parkot is felkeresték. A köztéri alkotás ötlete korábban merült fel és már tavaly is nagy sikere volt a rénszarvasnak és a Mikulás szánjának. Idén már karácsonyfa és hóember is a kompozíció része lett. A kicsik legnagyobb örömére, hiszen több csoportban keresik fel az ovisok parkot.

Fotó: Györke József

Balatonbogláron rendhagyó módon az iskolakerítésen keresztül találkozott a Mikulás a gyerekekkel. A nagyszakállú szerepét már negyvenötödször vállalta Resch János, aki nagy lelkesedéssel keresi fel évről-évre a bölcsődéseket, óvodásokat és általános iskola alsó tagozatos diákokat. A Balatonboglári Önkormányzat minden helyi intézménybe járó gyereknek édesség csomaggal kedveskedett a közelgő Mikulás-nap alkalmából, amelyet a gyerekek – a járványügyi előírásokat betartva – pénteken reggel kaptak meg a pedagógusoktól.

Vésén az önkormányzat mikulásos köztéri kompozícióval készül december 6-ára.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1429188340765395&id=100010227272448

Mezőcsokonyán az iskolások ebéd után az iskolában kapták meg ajándékaikat, az ovisok és bölcsődések pedig délután, az óvodában. Az önkormányzat gyümölccsel járult hozzá a fiatalok meglepetéséhez. De nem csak azok kaptak csomagot, akik a településen járnak iskolába, hanem minden itt élő gyermek szombaton hozzájut a mezőcsokonyai Mikulás ajándékához.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=741468066462125&id=371542273454708

Siófok utcáit járta pénteken a Foki-hegyi Egyesület Mikulása is, hiszen nagyon sok dolga akadt idén. A szülők előre regisztrálhattak a járatra, amellyel a Mikulás az egyesület ajándékát viszi házhoz ezekben a napokban, így édességet és színezhető képeslapot. A Siófoki Kosársuli jóvoltából nem gyalog érkezett a Mikulás – s szánnal nem tudott volna – hanem két kisbuszt biztosítottak a közkedvelt akcióhoz. A 2010-ben vagy azután született gyerekek pedig nagy örömmel fogadták a piros ruhás vendéget. A nagyszakállú maszkban, kesztyűben és fertőtlenített csomagokkal érkezik a gyerekhez, s kandalló előtti keksz majszolást, valamint lakásba való belépést még kéményen keresztül sem vállal idén.

Balatonföldváron lovas fogattal érkezett a Mikulás a Mesevár Óvodába és az intézmény udvarán fogadták a gyerekek a nagyszakállút.

- Mielőtt átadta volna átmozgató tornára invitálta a gyerekeket – mondta a Sonline.hu-nak Széll Tünde óvodavezető. – Idén az öreg Mikulás jobbnak látta ha otthon marad és megkérte egyetlen unokáját, hogy a rénszarvasok helyett válassza ki a lipicai lovak közül a leggyorsabban vágtató paripákat és keresse fel a világ összes gyermekét. A levegőn való tartózkodást nagyon fontosnak tartjuk, ezért is terveztük a Mikulás fogadását az udvarra. Természetesen a délelőtt további részét is a szabadban töltöttük, miközben jatszottunk, meleg teát kortyolgattunk, táncoltunk és énekeltünk.

Kaposváron egy Mikulás biciklivel érkezett az egészségügyi dolgozókat meglepni, a Lorántffy Zsuzsanna Református Óvodába pedig Szent Miklós püspök látogatott el.

Ezek is érdekelhetik