képeslap-tervező

2020.12.15. 09:00

Visszatért a hagyományokhoz karácsonyi üdvözlőlapjaival

Sokan nehezen élik meg a koronavírus-járvány okozta bezártságot. Bózsa Brigitta kaposvári művésztanárra azonban kifejezetten jó hatással volt a karantén. Karácsonyi képeslapokat kezdett tervezni, mert úgy véli, a mostanra szinte teljesen „behálózott” világban nagyobb örömet lehet szerezni egy postán érkezett karácsonyi üdvözlettel, mint egy Messenger-üzenettel.

Andricz Gabriella

Fenyőfák, csillagok, gyertya, angyal – a karácsony örök jelképei szerepelnek azokon az alkotásokon, amelyeket az adventi időszakban készít Bózsa Brigitta. Az akvarelltechnikával készült üdvözlőlapok a művész jellegzetes stílusában, csigavonalakkal, dekoratív elemekkel átszőve, kékes, lilás, zöldes színárnyalatokban idézik az ünnep hangulatát.

– Számomra az adventi időszak egyrészt lehetőséget teremt a befelé fordulásra, az elcsendesedésre, ami nagyon fontos egy-egy alkotási folyamatban – mondta Bózsa Brigitta. – Másrészt az iskolában ilyenkor pörög fel az élet, koszorút, képeslapot, dekorációt készítünk a gyerekekkel, és ez nagyon jó hangulatban zajlik.

A kaposvári Kisfaludy iskola rajz–kémia szakos tanára nyolcfajta képeslapot tervezett. – Templomot még soha nem rajzoltam a képeimre, de nagyon izgat a téma, sok lehetőséget látok még benne – mondta.

A kinyitható, borítékolható üdvözlőkártyák mellett falinaptárat is tervezett a művésztanár, amelyben a hónapokhoz kapcsolódó téma és színvilág köszön vissza. – A karantén időszaka rám kimondottan jó hatással volt, hisz én legtöbbször belülről festek, a legmélyebb érzéseimet és gondolataimat vetítem a vászonra – tette hozzá Bózsa Brigitta. – Az, hogy a járványhelyzet kikapcsolta a külvilágot, és bezártságra kényszerített, rengeteg új gondolatot és témát indított el bennem. A nagy csendben tudok igazán befelé figyelni és alkotni. Az új gondolatok mellett felerősödtek olyan tartalmak, mint az óra, az idő, a kulcs, ami több képemen is szerepel – mondta a művésztanár, aki bízik abban, hogy az új évben újra megmutathatja munkáit az érdeklődőknek a fesztiválokon, illetve a kiállításokon.

Lassan mentek ki a divatból

Míg nagyjából tíz évvel ezelőtt még divat volt karácsonykor és újévkor hagyományos képeslapot küldeni, mostanra már szinte teljesen felváltották a digitális üdvözlőlapok analóg társaikat. A képeslapokat először a rövid szöveges üzenetek, az SMS-ek taszították le trónjukról, majd a különböző ingyenes üzenetküldő alkalmazások térhódításával, ezek is idejétmúltak lettek. Klasszikus üdvözlőlapot már egy évvel ezelőtt is mindössze 1,2 milliót értékesített a Magyar Posta országszerte, ez a szám pedig évről-évre kisebb. A társaság tavaly indította el digitális képeslapküldő alkalmazását, amelyben akár magunk is tervezhetünk elektronikus üdvözletet. Amelyet aztán a Posta kinyomtat és kézbesít a címzetthez. Igaz napjainkban már a hagyományos levelek feladása is visszaesett, nem csak a képes levelezőlapok forgalma. Pedig ez utóbbiaknak komoly kultúrtörténeti jelentőségük van, hiszen a városképet ábrázolók egy korszakot örökítenek meg, míg a képzőművészeti témájúak a korabeli értékeket őrzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában