Sárközy-kúria

2021.01.28. 16:45

A kúriára ugyan lakat került, de a gyűjtemény látogatható lesz

Deák Varga József nagybajomi címergrafikus, a Sárközy-kúriában található helytörténeti gyűjtemény egykori gazdája, s folyamatos gyarapítója nem érhette meg, hogy a gazdag kollekciót bemutató épületben elhelyezzék az Örökségünk-Somogyország Kincse kitüntető címet igazoló, keretezett miniatűr képet.

Lőrincz Sándor

Fotó: TIBOR KOVACS

Deák Varga József életének 93. évében hunyt el a közelmúltban, és szeretett városában, Nagybajomban lelt végső nyugalmat felesége, Haám Györgyi mellett, akinek révén benősült a Sárközy famíliába.

Ismert címergrafikus, s megszállott gyűjtő volt, aki évtizedekkel ezelőtt felismerte már: emlékek nélkül szétgurulnának a rég- és közelmúlt gyöngyszemei, ezért a már meglévő helytörténi anyagát további értékes relikviákkal gazdagította helyből, a település környékéről, valamint az ország más tájairól vásárolt vagy cserélt darabokkal. Joggal tekinthető életművének az egykori Sárközy-kúriában látható kiállítás, amelyen Gyergyai- és Sárközy-emlékek mellett a történelmi egyházak relikviái éppúgy megtalálhatók, mint a háborút idéző tárgyak, de a népélet rekvizitumai is helyet kaptak az 1992-ben megnyílt bemutatóhelyen.

Az elmúlt három évtizedben országosan is ismert lett a kúria, melynek haláláig Deák Varga József volt az ura, aki a házigazda szívélyességével és a helytörténész lelkesedésével fogadta a látogatókat.

Az épületre a közelmúltban nemcsak a vírus, hanem a gazda halála miatt is került lakat, ám mostanra már körvonalazódik a gyűjtemény jövőbeli sorsa. Néhány napja ugyanis Pirka Mátyás, a város polgármestere, illetve Hornung Judit jegyző fogadta a családtagokat, akik elmondták: édesapjuknak az volt a kívánsága, hogy mindenképpen maradjon együtt, s legyen továbbra is látogatható e gazdag kiállítás, a régmúlt rekvizitumai. Mint kiderült, a testamentum egybeesik a város szándékával is.

Nagybajom vállalja a működtetést

A testület is érzékeli: különleges kincs a gyűjtemény. Pirka Mátyástól megtudtuk: a kúriában szeretnének kialakítani egy emlékszobát vagy emléksarkot – fejet hajtva Deák Varga József több évtizedes tevékenysége és szellemisége előtt. Az avatás időpontja elsősorban a koronavírus-járványtól függ.

A címerek kétharmadát tervezte

Deák Varga Józsefet a rendszerváltáskor felkérték, hogy a Megyeháza Címertermébe készítse el Somogyország valamennyi településének szimbólumát. A címerek kétharmadát ő tervezte, hogy megfeleljenek a heraldika szabályainak. E kollekció a hamarosan újranyíló kormányhivatalban látható majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában