digitális vászon

2021.01.30. 09:00

Egyre több az online aukció, de aligha lesz digitális a művészet világa

Míg a járványhelyzet alatt a művészeti kiállítások és vásárok sorra elmaradtak vagy online térbe költöztek, Magyarországon soha nem látott mértékben felvirágzott a műtárgypiac. A szakértő annak a híve, hogy találkozzunk a festménnyel, szoborral, mielőtt vásárlásba kezdenénk.

Andricz Gabriella

A virtuális térben lebonyolított árverések forgalma 2020 elejétől folyamatosan nőtt, és a gyűjtők egyre magasabb értékű műtárgyakra mertek online licitálni. Hogy az online licitáló látatlanban hajt-e rá egy-egy műtárgyra, nem tudhatjuk, de okkal feltételezhető, hogy az új tulajdonosok többsége az árverés után látja először élőben új szerzeményét.

A Kaposváron több mint tíz éve működő Somogyi galéria tulajdonosa elmondta, hogy az online vásárlásnak rengeteg veszélye van, szerinte csak a gyűjtők élnek ezzel a lehetőséggel. – Egy műalkotással való élő találkozás élményét semmi nem pótolhatja, az online vásár sem élne meg a művészek, művek és a műgyűjtők, illetve a műkereskedők és gyűjtők személyes találkozásai, információ- és tapasztalatcseréje nélkül. Az online műtárgypiac is csak akkor lehet sikeres, ha a színtér élő, valós történéseire tud építeni – mondta el Horváth József galériatulajdonos.

– A virtuális kiállítás készítése sok helyen mellékes megoldás volt eddig, amit részben az akadálymentesítés és a hozzáférési szempontok indokoltak. Nem a művészet élvezetét nyújtó, komoly lehetőségként gondoltak rá. A jelenlegi körülmények között azonban a múzeumoknak is ez az egyetlen lehetősége a művészetközvetítésre.

– Az online tér erősödése pozitív, de ezzel pont azt vesztik el a múzeumok és kiállítóterek, amely alapvetően a legfontosabb megkülönböztetőjük: van, amit élőben kell látni, különösen, ha befektetés céljából vásárol valaki – folytatta a galériatulajdonos. A Somogyi galéria anyaga is megtekinthető online, ahol közel nyolcvan alkotó festménye szerepel, köztük több somogyi alkotóé, kezdve Vaszary Jánostól Kunffy Lajoson át Szász Endre, Csiszárt Elek, Ungvári Károly, Szabados János, vagy Soós Tibor munkáiig.

– Sok esetben jellemző, hogy valaki vásárolni szeretne, megtetszik neki valami a honlapon, de én minden esetben javaslom a vásárlás előtt a személyes találkozást a műalkotással, ahol bemutatom az alkotó más munkáit is – tette hozzá Horváth József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában