ifjú tehetségek

2021.01.16. 11:30

Közönség helyett most a kamerának muzsikáltak

Online rendezik a művészeti tánc, zenei, képzőművészeti tanulmányi versenyeket; legutóbb a kaposvári Liszt Ferenc Zeneiskola által kiírt dél-dunántúli regionális versenyen mérettette meg magát online formában több mint száz zeneiskolás növendék a régióból.

Andricz G.

A kaposvári Nagyboldogasszony Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola több tanulója is sikeresen szerepelt, s a zeneiskola tanárai is különdíjban részesültek.

– A versenyre háromévente kerül sor, és idén számunkra is szokatlan módon kellett készülni rá – mondta Bogáthy Gábor, a katolikus iskola művészeti iskolájának vezetője. – Inspiráló közönség helyett rideg kamerának, mikrofonnak, okostelefonnak játszottak a tanítványok, jóllehet a mi szakmánk a személyes hangvételű hangszeres órákról, az érzelmek átadásáról, és az „egy szempillantással jelzett instrukciók” lehetőségéről szól. Csak az alap-, illetve záróvizsgára készülő növendékekkel találkozhatunk, de már nagyon várjuk, hogy újra közösen zenélhessünk – tette hozzá az igazgató, aki az iskolában működő fúvószenekar vezetője is egyben. – A felvételek, amelyeket meghallgattunk, ugyan különbözőek voltak a hangtechnikai minőségben, de mindegyikről átsütött a zene szeretete. Így a versenynek minden egyes résztvevője nyertes lett, új helyzethez alkalmazkodott, új technikákat tanult úgy, hogy közben mégis a zenélésé maradt a főszerep.

– A felvételekből sokat lehet tanulni gyermeknek, felnőttnek egyaránt. A verseny nyilvánosságát pedig helyettesítik a kikérhető felvételek – mondta Herpay Ágnes, a Pécsi Tudományegyetem Zeneművészeti Intézetének tanszékvezetője.

Elismerések

A katolikus iskola tanulói közül Kollárovics Nóra Boglárka fuvolával 2. helyezést ért el, Drahos Emma, Fajtai Dorka és Gergely Borbála harmadik lett. A klarinétos Vörös Anna a 2. helyezés mellett különdíjat is kapott. Kovács Krisztinát (fuvola) a zsűri dicséretben részesítette. Felkészítőtanári különdíjat kapott Szabó Klaudia és Istántsuly Júlia. Zongorán Rozina-Góbor Brigitta kísért. A diákokat Szabó Klaudia, Istántsuly Júlia és Mészöly Zsófia készítette fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában