fotóművészet

2021.01.12. 11:30

Nem csak az utókornak, a kutatóknak is kattintgat

Lencsevégre kapja az állati koponyákat, rovarokat népművészeti tárgyakat. De Csernák Bálint kamerája digitális lenyomatot készít a festményekről is a Rippl-Rónai Megyei Múzeumban. Az intézményben egy évvel ezelőtt kezdett el dolgozni, azóta pedig megállás nélkül dokumentálja a múzeumban lévő tárgyakat.

Marosi Gábor

Éppen egy siketfajd koponyájáról készített felvételeket Csernák Bálint ottjártunkkor. A tökéletes képekhez több kattintásra és megfelelő környezetre is szüksége volt. Ehhez a néhány négyzetméteres irodájában alakított ki egy fotósarkot, melyet lámpákkal világított be, a koponyát pedig egy régi vetítőgép lencséjére tette rá. Ezáltal a tárgy alulról kapott derítést, a tükröződő üvegfelületnek köszönhetően pedig „gazdagabbá” vált a képi világa.

Csernák Bálint emellett nagyon sok rovarról készít képeket, ami számára egy izgalmas feladat. Elmondása szerint az apró rovarokról több képet kell készíteni, hiszen eggyel nem lehet tökéletesen bemutatni az állatot. – Rétegfotókat készítek ahhoz, hogy meglegyen a megfelelő mélységélesség – fogalmazott. – Ezekből a rétegekből lesz összerakva a végleges kép, így aztán elég sokáig tart egy-egy rovar fotózása. Egy öt, hat centiméteres hangyalesőt például egy órán keresztül fotóztam, és ugyanennyi volt az utómunka is – mondta Csernák Bálint.

A múzeumi fotós az intézmény összes szakágával együtt dolgozik. Ezért nemcsak a koponyákat és a rovarokat örökíti meg az utókornak, hanem képzőművészeti alkotásokat, festményeket és grafikákat is. – A digitalizálásnak több célja is van – folytatta Csernák Bálint. – Az egyik legfontosabb, hogy a kulturális örökségünket továbbadjuk, illetve, hogy a kutatók munkáját megkönnyítsük, hiszen a képeket feltöltjük például a múzeum oldalára is. Emellett a saját weboldalamra és közösségi felületeimre is felteszek néhány fotót. Szerencsére nagyon változatos a munkám, hiszen sok olyan tárgy van, melyekről olyan képet lehet csinálni, ami vizuális élménnyé is válhat. Nekem ezek az izgalmasabbak, hiszen egy-egy rovarról vagy koponyáról ki kell találni azt, miként lehet úgy megvilágítani és lefotózni, hogy tényleg minőségi képpé váljon – tette hozzá a Rippl-Rónai Múzeum fotósa.

A tervezőgrafikusként is dolgozó Csernák Bálintnak bőven lesz még dolga a következő években. Eddig több mint ötezer képet készített már, a múzeum gyűjteményében azonban mintegy két és fél millió tárgy van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában