tánc

2021.02.08. 11:30

A viselet mellé partner is kell

A Csoóri Program keretében az elmúlt négy évben folyamatosan bővíthették az együtteshez tartozó infrastruktúrát. Legutóbb laptopokat, és viseleteket szereztek be. A ruhákat azonban egyelőre még felpróbálni sem tudják, mert zárva a művelődési ház, ahol a táncpróbákat is tartanák.

Turbéki Bernadett

A Csoóri-program keretében az elmúlt négy évben folyamatosan bővíthették az együtteshez tartozó infrastruktúrát. Legutóbb laptopokat és viseleteket szereztek be. A ruhákat azonban egyelőre még felpróbálni sem tudják, mert zárva a művelődési ház, ahol a táncpróbákat is tartanák.

Az 1967 óta működő barcsi Boróka Táncegyüttes munkájában még sosem volt ekkora szünet, mint most. – A táncosok online ugyan gyakorolnak, de az érdeklődés fenntartásához ez kevés – mondta Kirch Zoltán, aki öt éve vezeti az együttest. – A tánchoz kell a partner, személyes kapcsolat. Ugyan gyakorolják egyénileg is a mozdulatokat, de akkor lesz abból tánc, amikor összekapaszkodnak – mondta a koreográfus.

– A Boróka korábbi vezetője, Békési Margit kért fel bennünket, hogy vegyük szárnyunk alá a táncosokat – tette hozzá Kirch Zoltán. – Szeptemberben még nem apadt a létszám, sőt akkor az utánpótlás-együtteshez kisebbek is érkeztek, ám nem tudom, meddig tartható fenn ilyen feltételekkel az érdeklődésük. Gyakran gondolkodom azon, hogy amíg a sport­élet ugyanúgy megy tovább, addig mi, néptáncosok miért nem próbálhatunk.

A Boróka Táncegyüttes szokásos karácsonyváró bemutatója is elmaradt, s próbálni sem tudnak egy húsvétváróra.

Viseletek, kalapok és elektronikus eszközök – ezeket vásárolták a Csoóri-program kapcsán nyert 2,8 millió forintos támogatásból, ám a viseleteket még csak fel sem ölthetik magukra.

– Nagy segítség ez a pályázat, mert eddig nem volt hasonló lehetőség a folyamatos fejlesztésre. Négy éven keresztül nyertünk hasonló összeget, amelyekből eddig mezőségi, bukovinai, mátyusföldi, nyárádmenti és rimóci viseleteket tudtunk varratni.

A jubileumot már megünnepelnék

– Idén a mezőparti táncokhoz készíttettünk viseletet férfiaknak és nőknek egyaránt – mondta Kirch Zoltán, aki abban bízik, hogy tavasszal már lesz hova felölteni az új viseleteket. Tavasszal 45 éves lesz a Boróka Táncegyüttes, ezt szeretné a barcsi csoport méltón megünnepelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában