restauráció

2021.02.05. 10:30

Festménymentő pláza nyílt a berekben

Vörös Géza Pannon életképének restaurálására gyűjtenek Imremajorban.

Turbéki Bernadett

A felújított színházteremben kapott helyet a 12 méter széles, és két méter magas festmény, amelyet a művész 1953-ban, a Balaton Nagyberek KÖMI 401-es munkatáborában festett, rabként. A Pannon életkép, amely az akkori gazdaságot ábrázolja a kisvasúttal, és hátterében a településsel, valamint Balatonnal, 2008-ban, hosszú viszontagságok után került végre eredeti helyére. A vászonra festett életképet szeretnék eredeti állapotába visszaállítani. A milliós nagyságrendű restaurálási költség megteremtésére eredeti módot találtak.

– Jelenleg a pandémia miatt egyelőre kihasználatlan a nagytermünk, amelyben kézműves piacot és kulturális programokat tartunk majd a korlátozások megszűntével – mondta Makó Beáta, a Majorka Alapítvány elnöke. – A nagytermet ezért mini­plázává alakítottuk, ahol adományból származó használt, ám jó minőségű, elsősorban gyermekholmikat adunk el jelképes összegért, amelyet majd a monumentális méretű kép rendbehozatalára fordítunk.

– A mai fogyasztói társadalomban az emberek nem szaggatják szét a holmikat, gyakran cserélik a megkímélt állapotú dolgaikat, amelyekre mások újként tekintenek – tette hozzá Makó Beáta. – Az adományozóink a használt holmikkal tudtak hozzá járulni a csaknem 60 milliós értékű kép restaurálási költségeihez. Az eladásokból befolyt pénzt a az alkotás helyreállítására fordítjuk majd – tette hozzá.

Fotó: MW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában