játszva tanulni

2021.02.19. 20:00

Fizikaóra, ahol még a buta bója is okos lehet

Élménypedagógia – ebben az egyetlen szóban benne van, mit is képvisel Gadár László, három somogyi iskola fizikatanára. A műszaki szakember 44 évesen lépett először a katedrára, s máig eltökélt szándéka, hogy felkeltse a gyerekek érdeklődését.

Turbéki Bernadett

Fotó: Kovács Tibor

Fizikakísérletek az osztályteremből vagy éppen az iskolaudvarról; ilyen felvételek színesítik Gadár László közösségi oldalát.

A nyugdíjaskorú fizikatanár nem a digitális tanrend bevezetésével kezdte felfedezni az online tér adta lehetőségeket, jó ideje használja már a tanításhoz az internetet. – Módszertől, körülményektől függetlenül az a legfontosabb, hogy felkeltsük a diákok figyelmét. Ennek érdekében mindenre képes vagyok – mondta Gadár László. – Szinte minden órán kísérletezünk. Ha időnként mégis elmarad, a következő alkalommal duplán pótoljuk.

Gadár László sokáig a versenyszférában dolgozott. A ’90-es évek elején csődbe ment a cég, őt pedig meghívták képesítés nélküli tanárnak a szennai iskolába. Negyvennégy évesen lett pályakezdő pedagógus. Ma már Szenna mellett Somogyjádon és Somogyváron is tanít. – Igazi utazótanár lettem. Időnként megszámolom, hogy mennyi főnököm van – mondta nevetve.

A tanári pályafutása nem indult simán. – Küzdenem kellett, mert más elképzelésem volt a tanításról. A fizika-szertárban vastagon állt a por az eszközökön, mert előttem alig használták őket. Most már ilyen nem fordul elő, mindent bevetek – mondta. 2019-ben harmadik lett az Év tanára versenyben. Neki azonban ennél is nagyobb elismerés, hogy a diákok osztálykirándulásra sem hajlandóak menni azon a napon, amikor fizikaóra van, nehogy lemaradjanak a kísérletekről.

Gadár László minden alkalmat megragad, hogy megszerettesse a fizikát diákjaival.
Fotó: Kovács Tibor

– A kísérletek többségét mindig a konyhában próbálom ki – mondta. – A feleségem is gyakran részt vett ebben a mókában, aztán másnap a munkahelyén az én kísérleteimmel szórakoztatta a kollégáit. A gyerekeim már nagyok, a feleségemmel a kísérletezés igazán szórakoztató időtöltés.

A tavaszi karantén alatt olyan felvételeket készített a diákoknak, amelyeknek kísérleteit ők maguk is elvégezhették otthon. – A fizika nehéz tantárgy, tele képletekkel, törvényekkel. Ha csak ezt a keveset mutatom meg, utálatos lesz. Ám ha a való életből hozok példákat, hogy melyik törvény hogyan érvényesül, és még kísérletezünk is, könnyebben megértik – mondta a pedagógus, aki már az Audi-gyárba is elvitte a gyerekeket, hogy olyan ipari robotokat és elektromágnest láthassanak, amelyek működését fizikaórán tanulták.

Gadár László maga is folyton tanul. Legutóbb a részecskefizikában elért eredményekre csodálkozott rá. Jelenleg Steven Hawking könyvét olvassa, mert úgy véli, az ember tudása tízévente kicserélődik, annyi az újdonság.

Bűvészfizikus

Ottjártunkkor néhány lufit vett elő a táskájából, az egyiket felfújta, és egy saslikpálcát bökött át rajta úgy, hogy a lufi sértetlen maradt. Egy másikba vizet töltött, szintén felfújta, és gyertya lángjával szemet és mosolygós szájat rajzolt rá. Ezután evőeszközöket egyensúlyozott fogpiszkálón; kísérletei akár bűvészmutatványnak is beillenének.

Szabadidejében közösséget épít

Amikor tanárnak állt, első perctől érezte, hogy kellene a végzettség, és felvételizett a pécsi egyetemre. Csak negyedszerre vették fel, mert akkorra lett meg a szak indulásához szükséges létszám. – A szakmai tárgyak jól mentek, ám a neveléselmélet és a pszichológia nem tartoztak a kedvenceim közé – mondta. Ma már nyugdíjaskorú, de eszében sincs visszavonulni. Három iskolában kellene a személyét pótolni. Nemcsak fizikatanárként, hanem közösségépítőként is nagy szerepe van a gyerekek életében. Amikor a pályára lépett, már megszűnt az úttörőmozgalom, és cserkészet sem volt. Úgy érezte, a gyerekek igénylik a csapat­építést. Környezetvédő csoportot hozott létre, kirándulni, biciklitúrákra járnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában