visszatekintés

2021.02.10. 19:15

Képeslapokon éled fel a marcali múlt

A helyi gyűjtők új célt kerestek maguknak, s a példájuk megmutatja, hogy akár még 90 év felett is van egyesekben erő és akarat a városukért tenni. Közös összefogásból született meg a „Üdvözlet Marcaliból! Egy somogyi város múltja és jelene képeslapokon” című könyv a Marcali Múzeumban dolgozók munkájával.

Kovács Gábor

A helyi gyűjtők új célt kerestek maguknak, s a példájuk megmutatja, hogy akár még 90 év felett is van egyesekben erő és akarat a városukért tenni. Közös összefogásból született meg a „Üdvözlet Marcaliból! Egy somogyi város múltja és jelene képeslapokon” című könyv a Marcali Múzeumban dolgozók munkájával.

A napjainkban már a 90. életévét betöltött Mihalics Géza kereste fel a Marcali Múzeumot azzal a szándékkal, hogy a helyi képeslapgyűjtők csoportja számára új célokat és távlatokat szeretne nyitni, s a gyűjtőtársaival egyetértésben felkérte a múzeumot egy új képeslapos könyv létrehozására. Ezután Huszár Mihály történész és Vidák Tünde etnográfus, a könyv társszerzői felkeresték a gyűjtőket a szokásos, minden hónap első hétfőjén megtartott találkozójukon, és egyeztettek a könyv tervezetéről. A kötet törzsanyaga a Mihalics Géza és családjának tulajdonában lévő albumokból származik, amely kiegészült Lángi Béla, Tar Zoltán és Gágó Róbert marcali magángyűjtők lapjaival, valamint a Marcali Múzeum és a Zempléni Múzeum képeslapgyűjteményeinek példányaival.

– Sok érdekességre bukkantunk, amikor a digitalizált képeken rejtett részletek kerültek elő – említette meg Vidák Tünde múzeumigazgató Ilácsa József digitalizációs munkáját. – Kivehetővé vált az üzletek ajtajában álló kereskedők, segédek, járókelők arca, ami a képeslapok eredeti formájában nem látható. Köszönet illeti a gyűjtőket, hogy közkinccsé tették a birtokukban lévő képeslapokat, és így létrejöhetett egy reprezentatív könyv, amely bepillantást enged Marcali településképének változásába, épületeinek történetébe az 1890-es évektől 2020-ig.

A kötet különlegessége, hogy a korabeli postai szolgáltatás minőségéről, magukról a képeslapot küldőkről is sok mindent megtudhatunk az „Elő- és hátlapok titkai” fejezetben. A könyv a magyaron kívül németül, angolul, románul és lengyelül is olvasható. A napjaink Marcaliját bemutató képeslapok drónfel­vétellel készültek.

A járvány miatt zárva a múzeum, azonban a szakmai munka nem állt meg. Területi múzeumként 39 településre terjed ki a hatókörük, komoly néprajzi, történeti és régészeti gyűjteménnyel rendelkeznek. Ennek rendszerezése, digitalizálása, leltározása zajlik. Tavaly ünnepelte a marcali Calypso Kórus a 30. jubileumát, de a pandémia miatt elmaradt a rendezvény. A kórus történetéről készülő könyvet szeretné megjelentetni a múzeum. A képeslapos könyv sikere nyomán vetődött fel helyi pedagógusokban, hogy egy várostörténeti kiadvány készüljön diákok számára, ennek előkészítése is bekerült a teendők közé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában