maskara

2021.02.11. 15:45

Űrdongó, Elza és tűzoltó az idei farsang sztárjai

Habár a farsangi felvonulások és bálok idén elmaradnak a koronavírus-járvány miatt, azért a legtöbb óvodában és iskolában jelmezbálra készülődnek a gyerekek ezekben a hetekben.

Andricz Gabriella

Fotó: Lang Róbert

A jelmezkölcsönzők tulajdonosai azt mondják, a forgalmukon érezhető némi csökkenés, hiszen a felnőtt beöltözős, céges partyk most elmaradnak. Ám ami talán a legrosszabb, hogy sorra módosítják a farsangi események időpontját az iskolák. Olyan is akad, aki kikölcsönözte a jelmezét, de legfeljebb otthon űzhette el a telet benne, mert az utolsó pillanatban fújták le az eseményt. Az idei forgalmat az is csökkenti, hogy sokan az internetről vásárolnak jelmezt, mert tartanak a kölcsönvett holmitól.

– Az üzletemben alaposan átmosom és vasalom a jelmezeket, amiket visszahoznak a mulatság után – mondta el Sebők Decsi Erika, az egyik kaposvári jelmezkölcsönző tulajdonosa. A kisebb fiúknál a rendőr, a tűzoltó és az overallformában kapható állatfigurák a legkeresettebbek, míg a nagyobbaknál a Star Wars-karakterek, a Transformers-öltözékek, például az Űrdongó, hódítanak. A lányoknál a kicsik közül szinte mindenki Elza vagy Anna szeretne lenni a Jégvarázsból, az iskolások viszont szívesebben lesznek tündérek, boszorkányok, hastáncosok, pomponlányok.

Tóthné Paska Andrea belvárosi üzletében több mint hatszáz jelmez közül választhatnak azok, akik a kölcsönzés mellett döntenek. – Az idén a szuperhősök és az aktuális mesefilmsorozatok alakjai a kedveltek, de még mindig van, hogy kifognak rajtam. Idén például Bubó doktort kerestek, de sajnos nem tudtam segíteni. Többen elképzelés nélkül jönnek, de olyan is akad, aki határozott szándékkal érkezik, de amint meglátja a kínálatot, változtat.

A farsangi jelmezeket átlagosan 3–6000 forintért lehet bérbe venni, nincsenek óriási különbségek az egyes kölcsönzők árai között.

Sokan rendelik és kevesen készítik a jelmezt

Az egyik vezető magyar játékáruház felmérése szerint a szülők átlagosan 6-8 ezer forintot költenek farsangi jelmezre és kiegészítőkre maximum 1-2 ezer forintot költenek. A játékkereskedő 1800 fős mintán végzett friss kutatása alapján a szülők kevesebb mint egyötöde készíti el saját kezűleg gyermeke farsangi jelmezét, a válaszadók kétharmada inkább készen vásárolja meg az ünnepi maskarát, és akadnak olyanok is, akik csak pár kiegészítőt szereznek be a szetthez.

Azon kívül, hogy olyan jelmezt vásároljanak a szülők, ami a gyermeknek a legjobban tetszik, a legfontosabb szempontok a választásnál a kiszemelt maskara ára és tartóssága.

Ugyan az aktuálisan népszerű mesék nagyban befolyásolják a gyermekek jelmezválasztását, a tavalyi évhez hasonlóan, idén is az általános maskarák kerültek fel a dobogóra. A játékkereskedő közlése szerint közkedvelt a rendőr, kalóz és tűzoltó jelmez a fiúknál, míg a lányok többsége hercegnő, cica szeretne lenni. De nagyon kedvelt a kislányoknál a LOL jelmez is (Aki nem tudná léteznek úgynevezett L.O.L. babák, amelyek kicsomagolós videó roppant kedveltek a videómegosztón. – a szerk.)

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában