forgatás indul!

2021.02.25. 17:33

Vasárnap csattan az első csapó a kaposvári film forgatásán

Egy bárdudvarnoki, erdő széli házikóban kezdik meg a Korai menyegző című film forgatását. Olt Tamás, a Csiky Gergely Színház művészeti igazgatója két évvel ezelőtt állította színpadra saját alkotását, amelyből most nagyszabású játékfilmet forgatnak.

Turbéki Bernadett

A Nemzeti Filmintézet színházakkal való együttműködésre írt ki pályázatot. Ezt a lehetőséget magragadva készülhet el a 142 milliós költségvetéssel rendelkező film kaposvári alkotók közreműködésével.

- Olt Tamással az első kaposvári színészosztályba jártunk, magam is eltöltöttem néhány évet a Csikyben, izgalmas lesz az itteni színházi erőket és a filmes erőket összevegyíteni-mondta Vékes Csaba, a film egyik rendezője, akinek eddig szerzett filmes tapasztalataira támaszkodnak majd az alkotók.

Február 28-án csattan az első csapó egy Bárdudvarnoki házikóban. Az utolsó filmkockát pedig március közepén rögzítik.

- Két évvel ezelőtt született meg az előadás, amelynek ötletét egy ősi magyar népszokás adta. A „sirató menyegző”, amelynek lényege, hogy a hajadon lányt férjhez adják a halálhoz – mondta Olt Tamás, aki az általa írt történetet most filmre viheti. – Az ősi magyar gondolkodás szerint egy lány úgy teljesítheti be sorsát, hogy férjhez megy és örökít, a családalapítással. Ha eddig nem jut el, végtisztességgel megadják neki a menyegzőt, amelyben koszorúslányok, vőfély, és minden lakodalmi szokás benne van. Egy megrázóan szép, szívbe markoló hagyomány, amely itt-ott még fennmaradt – mesélte Olt Tamás, a film másik rendezője a csütörtöki sajtótájékoztatón.

- Rengeteget nevettem a színdarabon, a végén pedig sírtam rajta. Két lányom közül az egyik pont kilenc éves, akárcsak a kislány, akiről szól. Teljesen azonosulni tudtam a szülők drámájával – mesélte Roskó Péter, a film producere.

Az eredetileg kilencszereplős színdarab filmre történő átírása rekordidő, csupán három hónap alatt megtörtént a Blue Duck Arts Produkciós Iroda közreműködésével. A kaposvári teátrum színészei harmincnégy nagyobb szerepben jelennek majd meg a filmvásznon. A főszerepben Fándly Csabát láthatjuk, aki már jól ismeri a történetet, hiszen a színdarabban is eljátszotta ugyanezt a szerepet, ahogyan Tóth-Molnár Ildikó és Hunyadkürty György is. A film egyik epizódjában az egykori kaposvári színész, Koltai Róbert is feltűnik majd. A filmdráma ugyanúgy humorral fűszerezett lesz, mint a színdarab, ám a nézők többet kapnak, mint egy átlagos film megtekintésével.

- Értékes film lesz – mondta Roskó Péter. – Szeretnénk, ha olyan érzések jönnének át az alkotás kapcsán, amelyre azt mondja a néző, hogy nem csak az idejét töltötte a filmmel, hanem kapott valami pluszt – tette hozzá a produce. Az akciójelenetekben is bővelkedő alkotásban a főhős egyebek mellett mezőn motorozik, ablakokon ugrik ki, vagy éppen egy száguldó ló hátáról esik egy szökőkútba.

- Izgalmas vállalás a tizenhat nap. Sok helyszínen, a vírushelyzet diktálta keretek között, rizikót vállalva forgatunk majd, de abban bízunk, hogy meghozza az eredményt – tette hozzá Vékes Csaba. Kiemelte a Kaposvár adta lehetőségeket, amelyet a színház társulatában, az egyetemi hallgatókban és az egykori nagy színészekben lát. Fülöp Péter, a Csiky Gergely Színház igazgatója társproducerként vesz részt a film megvalósításában, amelyet a Csiky több erőforrással támogat. Az alkotók úgy vélték: május végére készülhet el a kópia, amelyet az MTVA várhatóan még ebben az évben műsorra tűz, de szeretnék mozikban is vetíteni, valamint fesztiválokon bemutatni.

Már folyik az előkészület

Csütörtökön már javában próbálták a film jeleneteit a kaposvári színház kamaratermében. A film egyik rendezője, Vékes Csaba instruálta a szereplőket az éppen aktuális jelenetben. Próbáltak már Bárdudvarnokon a kis házikóban és egy autós jelenetet is elővettek már. A mozi egyes jeleneteit a Zselici Csillagparkban, és Kaposvár környéki erdőkben veszik majd fel. A nyolcvanas években játszódó történet megkívánja, hogy a kaposvári utcák az akkori hangulatot árasszák. Emiatt tervezik a Kossuth tér kiürítését, de Kaposvár és környéke felismerhető lesz a film egyes jelenetekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában