a muzsika hívószava

2021.03.21. 14:05

Elszerette a nagybőgőtől a citera világa a népzenészt

Különleges népi hangszert készít ezekben a hetekben Husi Gyula kaposvári műhelyében. A Vida József vándordíjas népzenész egy Takács József által alkotott citerát gondol újra, amelyet a közelmúltban vásárolt. A hangszer a cimbalomhoz hasonló különleges hangzást mutat.

Góz Lilla

Egy népzenei ízelítővel mutatta meg újonnan szerzett citerája hangját Husi Gyula kaposvári otthonában.

– Egy kollégám mondta, hogy van egy eladó Takács-citerája, amelyet korábban Szentlőrincen készítettek – mondta el a népzenész. – Az interneten a mai napig fellelhető videó róla, hogyan játszanak ezen a hangszeren.

Mint Husi Gyula elmondta, egy tanítványát készíti fel a Zeneakadémiára és a felvételi anyagok között találkoztak Takács Józsefné különleges citerajátékával, akinek somogyi származású férje népi hangszereket készített Szentlőrincen. A férje által készített „kapkodós”citerákat ő maga díszítette festett mintákkal és fafaragással.

Várnai Ferenc pécsi népzenekutató 1331 dallamot rögzített le Takács Józsefnétől. – A hagyományos citerához képest egy hozzá nem értő nem talál különbséget, de ha meghalljuk a dallamjátékot, akkor cimbalmos hangzást tapasztalunk – tette hozzá Husi Gyula. – Két hang, a felső C és a G van behangolva ezen a hangszeren és két különálló húregységen pengetik a dallamot, így máshogy kell játszani rajta.

Husi Gyula eleinte furulyán és nagybőgőn játszott, amikor egy gimnazista osztálytársa kérte meg, hogy hangolja be a citeráját. Annyira megtetszett neki a hangszer, hogy átváltott rá. Felnőttként aztán országszerte kutatómunkát végzett, a tanyavilágot térképezte fel népzene és a citera után kutatva.

Megjegyezte, évtizedek óta készít népi hangszereket, több tucatnyi citera került már ki a kezei közül. Ezeket főleg tanítványainak alkotja, de a közelmúltban Horvátországba is gyártott a népi hangszerekből.

A közösségi zenélés nagyobb élmény

Hamarosan elkészül a Takács-féle citerával is, amelyből a megyénkben nincs, sőt az országban is csak elvétve lehet belőle pár darab. Diákjait most online módon oktatja a somogyi iskolákban, videókat tölt fel, ami alapján gyakorolhatnak, de rettenetesen hiányzik neki a személyes kontaktus tanítványaival. – A zeneórára nálam nem egy diák jön fél órára, hanem hozzák barátaikat, osztálytársaikat és hosszabb ideig zenélünk, majd a gyakorlások után kialakítunk egy zenekart, így a közösségi zenélés nagyobb élményt jelent számukra – jegyezte meg Husi Gyula.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában