beatles

2021.03.22. 09:00

A járvány sem tarthatja zárva a gombafejűek múzeumát

Hosszú kényszerszünet után újra megnyitja kapuit a mernyei Beatles-magánmúzeum. A nyitásban a tomboló koronavírus-járvány sem gátolja meg az elszánt tulajdonost, Fehér Attilát, aki hónapokig kartondobozokban tárolta Magyarországon egyedülálló gyűjteményét, melyet évtizedek alatt halmozott fel.

Kovács Gábor

A Beatles-rajongó volt rendőrnek a faluja korábban biztosított helyet a bemutatóhoz, ám a közlekedés fejlődése váratlan akadályt támasztott. A mernyei önkormányzat tulajdonában állt ugyanis az az épület, melyet a kivitelező cég a munkálatok alatt bérbe vett a 67-es út felújításakor.

Ezután kellett a négy liverpooli gombafejűről szóló tárlatnak költöznie, és egészen mostanáig nem talált megfelelő helyet a gyűjtő.

Nemrég azonban felújítást végzett a Petőfi utcai házában, és egy melléképületet is sikerült rendbe hoznia. Itt lesz a kiállítás új helye. Új relikviákkal is gyarapodott a gyűjtemény, gitár érkezett a 60-as évekből, így a látogatók akár pengethetnek is egyet.

– A saját lakásom udvarában alakítottunk ki egy új helyet a múzeumnak, a melléképületbe már be is pakoltunk – mondta el érdeklődésünkre Fehér Attila. – Már volt is néhány vendégünk, köztük Benedek Szabolcs, a József Attila-díjas író-műfordító. Tavasszal főként az ismerősöket várom, többnyire ők is jönnek el. A covidra vonatkozó szabályokat és előírásokat be tudjuk tartani, nem csoportokat fogadok a jelentkezőkből, hanem egyszerre csupán egy-két embert.

A gyűjteményben vannak eredeti első kiadású nagy- és kislemezek, köztük amerikai kiadásúak, poszterek, hangszerek. Egyedi ruhákat is megcsodálhatnak a betérők, a Bors őrmesteres jelmezhez hasonló zakókat, amiket a fellépéseiken viseltek a legendás zenekar tagjai.

Élmény a kép

Fehér Attila elmesélte, hogy 2018-ban Egerben volt szerencséje találkozni olyanokkal, akik még John Lenonnal és Paul McCartney-val is zenéltek együtt, és a találkozón nagy élmény volt számára egy közös kép készítése az ős-Beatles tagjaival. Ez a kép is díszíti a falat a magánmúzeum új helyén. A gyűjtő abban bízik, hogy a pandémia alatt is megtalálják az érdeklődők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában