tavasz!

2021.04.04. 11:46

Gyékényesen pompázik a mocsári kockás liliom

Különleges szépséget örökített meg Varga György kollégánk kamerája a hétvégén Gyékényesen. Egy ritka növény, a mocsári kockás liliom első virágzó egyedei díszelegnek a gyékényesi réten.

Koszorus Rita

Gyékényes, 2021. április 3. Virágzó mocsári kockásliliomok (Fritillaria meleagris) a Duna-Dráva Nemzeti Park területén, a Somogy megyei Gyékényes közelében 2021. április 3-án. MTI/Varga György

Fotós: Varga György/MTI

Kevés helyen található manapság a mocsári kockás liliom, a Duna-Dráva Nemzeti Park területén a Dráva mentén, Belső-Somogyban és a Zselicben azonban évről-évre virágba borul.

Fotó: Varga György/MTI

A mocsári kockás liliom védett növény, a természetközeli állapotú mocsárréteken, lápréteken és keményfás ligeterdőkben fordul elő. Nevét a lepellevelek sakktáblaszerű mintázatáról kapta, és kiváltképp szép látványt nyújt, mikor harmat- vagy esőcseppek díszítik.

Gyékényes, 2021. április 3.
Virágzó mocsári kockásliliomok (Fritillaria meleagris) a Duna-Dráva Nemzeti Park területén, a Somogy megyei Gyékényes közelében 2021. április 3-án.
MTI/Varga György
Fotó: Varga György/MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában