képzőművészet

2021.05.26. 19:15

Felújítják és bemutatják Rippl-Rónai Ödön páratlan műgyűjteményét

Kereken 160 éve született Rippl-Rónai József, és 100 éve hunyt el testvére, Ödön – az évforduló adott alkalmat arra, hogy a Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum egy kiállítást rendezzen Rippl-Rónai Emlékház és Látogatóközpontban Ödön páratlan műgyűjteményből. Az érdeklődők megismerhették a hányattatott sorsú gyűjtemény történetét.

Kovács Gábor

A művészettörténészek által „a másik Rippl-Rónaiként” emlegetett Ödönt nem nyomasztotta bátyja zsenialitása, ha kellett titkárként dokumentált, vagy kritikusként működött a festőóriás József mellett. Később minden erejét a saját gyűjteménye létrehozásába fektette.

– Ez a kiállítás egy szűk keresztmetszetet adva mutatja be Rippl-Rónai Ödön hagyatékát, benne azt a sokszínűséget, amit műgyűjtőként képviselt – mondta a megnyitón Pál-Simon Kornélia muzeológus.

Ödön a nélkülözést is vállalva, kevés pénzből hozta össze azt a kollekciót, amely mára az ország egyik leggazdagabb képzőművészeti anyagát jelenti Kaposvárnak. 1921-ben Somogy vármegyére hagyta a gyűjteményét, de a képek számát később csökkentette a második világháború alatti veszteség, illetve az 1955-ös selejtezés. Halálakor a gyűjtemény 1267 képet számlált, ebből 115 Rippl-Rónai József alkotása volt. Népművészeti és iparművészeti tárgyakat is tartalmazott, mert Ödön sokat járta a heti vásárokat, és keresgélt. A kórház mögötti kis házában egykor a padlótól a padlásig függtek a képek, beborítva négy szobát.

Pályázatból újítják fel a gyűjteményt

Hosszú idő, a covid bezártsága után az első kiállítást rendezhették meg most, hangsúlyozta Ábrahám Levente múzeumigazgató. Közben digitalizálták a műveket, és egy pályázat segítségével újítják fel a 620 alkotásból álló gyűjteményt. Új világítást és környezetet adnak majd a múzeum Fő utcai épületében elhelyezett képeknek, melyek addig a raktárban pihennek. Az igazgató örömét fejezte ki, hogy a látogatók a járvány alatt sem feledkeztek meg a múzeumról. A pandémia után a kultúra ünnepe ez a rendezvény a város ikonikus helyén – ezekkel a szavakkal utalt a megnyitón Dér Tamás alpolgármester a Róma-hegyi villára, melynek a hangulata magával ragadó, és kivételes otthont ad Rippl-Rónai munkásságának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában