Járványügy Somogyban

2021.05.05. 17:00

Igazolvánnyal böngészhetjük a köteteket a könyvtárban

Újra látogatható a Takáts Gyula könyvtár és a Rippl-Rónai Múzeum. Csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők mehetnek be az intézményekbe, amelyekben kötelező vagy ajánlott a szájmaszk viselése.

Góz Lilla

Fotó: Lang R.

– Kérem, készítsék elő védettségi és személyi igazolványukat – hangzott el kedd délben a Takáts Gyula könyvtár ajtajában. Csak azokat a látogatókat engedhették be ugyanis a dolgozók, akiknek volt igazolásuk arról, hogy átestek a koronavírus-megbetegedésen vagy beoltották őket. A gyerekek is csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében mehettek be a tékába.

Angyalfi Erzsébet Osztopánból érkezett kölcsönözni. – Szeretek ide járni, és örülök, hogy beoltattam magam, mert ezáltal újra jöhetek a könyvtárba is – tette hozzá a gyermekotthonban dolgozó nevelő.

Kopasz Csillának is hiányzott már a könyvtár. – Hoztam vissza könyvet, és vinnék is, nagyon jó, hogy a legújabb kiadásokhoz is hozzájuthatok – tette hozzá a kaposvári nyugdíjas.

– Kedd déltől az igazolvánnyal rendelkezőket fogadjuk, ám kollégáink továbbra is maszkban dolgoznak, és javasoljuk a látogatóknak is – mondta el Horváth Péter, a Takáts Gyula Megyei Hatókörű Városi Könyvtár igazgatója. Hozzátette: akiknek nincs igazolványuk, azok a megrendelt könyvet az ajtóban vehetik át, valamint az időseknek és mozgássérülteknek péntekenként házhoz viszik az olvasnivalót. – Június 7-ig nem kérünk késedelmi díjat azoktól, akiknek a tavaly novemberi zárás után járt le a kölcsönzési idejük – jegyezte meg az igazgató.

– Csak azokat a látogatókat tudjuk fogadni, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek – mondta el Ábrahám Levente, a Rippl-Rónai Múzeum igazgatója. Hozzátette: a múzeumi dolgozók továbbra is szájmaszkban dolgoznak, és ajánlják a maszk viselését a látogatóknak is.

Számos újdonsággal csábítják a múzeumba az érdeklődőket. – Új preparátumok, makettek láthatók a desedai látogatóközpontban, az Otthon melege kiállítás a Vaszary-házba költözik, és két héten belül megnyitjuk – mondta az igazgató. – Még az idén láthatja a közönség a pályázati forrásból megújuló Rippl-Rónai Ödön-kiállítást. Tematikus nyári táborokat szervezünk a gyerekeknek, ezekről a szülők a múzeum honlapján tájékozódhatnak.

A Csiky nyitja a Kultkikötőt júniusban

Június közepén nyit a Kultkikötő. A szabadtéri színházi előadások és koncertek öt Balaton-parti helyszínen, Balatonföldváron, Balatonbogláron, Balatonszárszón, Balatonfeny­vesen és Badacsonyban valósulnak meg. Nagy Viktor, a Kultkikötő alapító-igazgatója elmondta: idén minden programot szabadtéren rendeznek. A 2021-es nyári évadot a Csiky Gergely Színház díszbemutatója nyitja meg június 19-én: Neil Simon Furcsa Pár című előadását láthatja a közönség a felújított Varga Béla Kulturális Központ színpadán. Idén a Kultkikötőben színpadra lép Koltai Róbert és a L’art pour L’art Társulat is, a koncertek közül pedig már A GRUND – vígszínházi fiúzenekar, a Budapest Bár, a Tátrai Band és Kökény Attila Akusztik koncertje is elérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában