közösségek hete

2021.05.25. 18:35

Jobban megismerhetik falujukat és közösségük erejét

Több somogyi település is csatlakozott a Közösségek Hete országos programsorozathoz, melyet az idén május 10. és 16. között szerveztek meg. A rendezvény célja, hogy felhívják az emberek figyelmet a helyi közösségek erejére és fontosságára.

Marosi Gábor

Osztopánban például fotórejtvény játékra hívták a helyieket. Radics Natália, az Osztopánért Kulturális Egyesület elnöke elmondta: minden nap három képrészletet tettek közzé a közösségi oldalon, ez alapján kellett kitalálniuk a résztvevőknek, hogy melyik nevezetes épületre, tárgyra, esetleg utcarészletre gondoltak, majd a feladványról fényképet kellett készíteni. Radics Natália kiemelte: fontosnak tartja a programot, mert sokan csak elsétálnak a helyi értékek mellett és nem mindig veszik észre azokat. Ebben az egy hétben azonban fel lehetett hívni az emberek figyelmét az épített örökségekre is. Az egyesület elnöke hozzátette: bízik benne, hogy a programsorozattal az Osztopánról elszármazottak érdeklődését is felkeltik.

Karád a kezdetektől részt vesz a Közösségek Hetén. Szukits Sándorné, a helyi hímzőkör vezetője lapunknak elmondta: évekkel ezelőtt még a hímzőkörbe várták a helyieket, és kiállítással is készültek, de a járvány miatt tavaly és idén is az online térbe kellett költöztetniük a rendezvényt. – Karádi hímzéssel kapcsolatos feladatot találtunk ki – mesélte Szukits Sándorné. – Olyan fényképeket vártunk az emberektől, melyek bemutatják az otthonaikban lévő karádi hímzéssel díszített párnát vagy terítőt. Ezekből aztán összeállítunk egy kisfilmet – tette hozzá a Karádi Hímzőkör vezetője.

Bárdudvarnokon a beporzókra irányult a figyelem. A „Méhecskekereső játék 2” elnevezésű programot a Bárdud­varnokhoz tartozó szórványtelepüléseken hirdették meg. Sziklai Ági, az önkormányzat kulturális munkatársa elmondta: közösségi összefogással készítettek egy méhecskét, melyet több helyszínen is elrejtettek. A méhecske hátoldalán található egy QR-kód, melyet, ha beolvastak az okostelefonnal, akkor részt vehettek egy kvízjátékban. A Közösségek Hetéhez idén országosan 300 település csaknem 700 programmal csatlakozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában