rackák

2021.05.06. 14:00

Munkába álltak az eleven fűnyírók az ősborókásban

Elkezdték „művelni” a száraz homoki gyepet a drávaszentesi fekete rackajuhok. Az állatokat néhány nappal ezelőtt hajtották ki a Barcsi-ősborókásba, ahol egészen október közepéig legelésznek.

Marosi Gábor

Fotó: Kovács Tibor

A hét elején indultak tizenhét kilométeres vándorútjukra a fekete rackajuhok. A háromszáz birkából álló nyájat négyen kísérték Drávaszentestől az ősborókásig.

Az állatok egy hosszabb szakaszon közúton is sétáltak, a vándorlás legnehezebb része Somogytarnócánál kezdődött, amikor át kellett kelniük a forgalmas 68-as főúton. Ezután viszont a pásztorok valamelyest biztonságosabban tudták terelni a juhokat, majd a csaknem ötórás séta után megérkeztek a nyári szálláshelyükre.

Ottjártunkkor éppen a dél­előtti legelészés közepén jártak a jószágok. Az ősborókást 183 felnőtt állat, ebből 38 tavalyi jerke, valamint 131 bárány gondozza. – A rackák hasznos és fontos munkát végeznek – kezdte Csór Sándor, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNP) Drávai Tájegységének természetvédelmi őre. – Ezen a savanyú homokvidéken mindig is jellemző volt az állattartás, főleg marhák legeltek itt. Az 1900-as évek közepén azonban ez megszűnt, és nagyon sokáig nem is művelték ezt a részt. A DDNP-nek az a célja, hogy az ilyen homoki gyepeket fenntartsa és új területeket alakítson ki, ez pedig legeltetéssel valósítható meg – hangsúlyozta a természetvédelmi őr.

– A kevésbé igényes, őshonos fekete rackákkal a legjobb dolgozni – folytatta. – Nagyon jól érzik magukat az ősborókásban, bőven találnak eledelt, viszont ha kevés a csapadék, akkor ez a homoki gyep könnyedén kiszáradhat. Az állatok itt összesen harminchektárnyi területet gondoznak, de más helyekre is áthajtjuk őket, például a Daránytól északra lévő hét hektáros legelőre, ahol visszagyepesítést végeznek. Körbekerített területen vannak, ahol teljesen lerágják a korábban betelepített kései meggyet, de megeszik azokat a növényeket is, amelyeket kevésbé kedvelnek.

Jelentős állomány

A rackák azért is hasznosak az ősborókásban, mert ürülékükkel trágyázzák a talajt, ezzel pedig nagyon sok rovart csábítanak oda. A rovarok pedig a különféle madarakat vonzzák, például gyurgyalagot, tövisszúró gébicset, búbos bankát és lappantyút is meg lehet figyelni a száraz homoki gyepen, de Somogy megye legjelentősebb erdeipacsirta-állománya is az ősborókásban él.

Fotó: Kovács Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában