méltó hely

2021.06.02. 19:00

A felújítás előtt az utolsó oltárkép is lekerült a múzeum faláról

Megújul a Rippl-Rónai Múzeum második emeleti kiállítóterme. A beruházás a napokban kezdődik el és várhatóan az őszre készül el.

Marosi Gábor

A Kubinyi-program keretében, tíz millió forint támogatásból kicserélik az elektromos vezetékeket, lámpákat és újrafestik az 1250 négyzetméternyi falfelületet. Pál-Simon Kornélia muzeológus elmondta: a felújítás célja, hogy a műveket megfelelő esztétikai környezetben állíthassák majd ki.

– Csaknem 600 műtárgyat kellett kipakolnunk az elmúlt hetekben – hangsúlyozta a muzeológus. – Ez egy állandó kiállító terem volt, tele képzőművészeti alkotásokkal, festményekkel, ezeket mozgattuk meg, illetve nagyon sok bútort, szekrényt, vallási tárgyat, kerámiát és porcelánt. A műtárgyak raktárba kerülnek, ezért csak online formában lehet megtekinteni azokat. Viszont, hogy az érdeklődők ne maradjanak kulturális élmény nélkül, a Rippl-Rónai villa alagsori termében, Rippl-Rónai Ödön gyűjteménye címmel időszaki kiállítássorozatot indítottunk – tette hozzá Pál-Simon Kornélia.

A múzeum munkatársainak szerda délelőtt már csak kettő nagyobb oltárképet kellett kipakolni a több mint 230 négyzetméter alapterületű kiállítótérből. Mindkét mű Dorffmaister István alkotása, aki a 18 század egyik legtermékenyebb művésze volt. Pál-Simon Kornélia kiemelte: az osztrák festő 1760-tól egészen haláláig Magyarországon alkotott. Megbízásainak többsége plébániákról, szerzetesektől, kegyuraktól, köznemesektől érkezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában