nemzetközi verseny

2021.07.15. 09:00

Á la Carte szőtte gondolatait a kaposvári textilművész

Ruczek Zsófia kaposvári textilművész egyedüliként képviseli megyénket a VII. Nemzetközi Fal- és Tértextil Triennálén Szombathelyen. A rangos eseményre három kontinensről és tizenkilenc országból érkeztek pályaművek.

Andricz Gabriella

 

Összesen 160 alkotó 240 munkája látható augusztus végéig a kiállításon, amelynek már évtizedek óta a Szombathelyi Képtár ad otthont. A kezdetben kétévenként meghirdetett alkotópályázatra textil-design, fal- és tértextil, miniatűr, zászló-, szalagkategóriákban lehet nevezni. Ruczek Zsófia 2006 óta – immáron hatodik alkalommal – vesz részt a megmérettetésen sikerrel, hisz minden alkalommal kiállításra ajánlja alkotásait a neves szakemberekből álló zsűri. A pályázati kiírás alapján egy megadott téma vezérli az alkotókat, idén a sodrás tematikája köré szőtték gondolataikat és textiljeiket a művészek.

– Ebben az évben is egy térinstallációt készítettem, amelynek kellékei az általam nagyon kedvelt régi tárgyak – mondta Ruczek Zsófia. – Gyűjtögető típus vagyok, amerre járok, mindenhol szerzek valami kincset, ami megtetszik, és másnak már nem kell. A gyűjteményem darabjaiból áll az Á la Carte című, a pályázatra készült térinstallációm is. Egy régi, kopott hokedli, evőeszközök, egy ablakkeret, és a tésztaszűrők – mondta el az alkotó, majd hozzáfűzte, hogy az ételallergiája vezérelte a munka elkészítésében. – Egy saját fotó alapján olyan gobelint szőttem, amely egy tányér hatását kelti, rajta azokkal a zöldségekkel, amit megehetek, például a kukorica és a zöldborsó. A tésztaszűrőkbe pedig az általam festett fonalakkal hímzett motívumok kerültek. Két-három hónapot vett igénybe a munkafolyamat, volt hogy éjt nappallá téve dolgoztam. Sokféle technikával foglalkozom, de a gobelinszövés a kedvencem. Szőttem már többek közt betűket, de kubai utcarészletet is – árulta el a textilművész, aki Honthy Mártától tanulta a mesterség alapjait.

– Honthy Márta világa már egész kicsi korom óta lenyűgözött – tette hozzá Ruczek Zsófia. – Még általános iskolás voltam, amikor átjártam hozzá a műhelybe. Magával ragadott a varázslat, a fonalak festése, a szövőszékek látványa. Azt a hangulatot, amit a textil szakórákon tapasztaltam, a személyéből áradó szeretetet máig őrzöm. A főiskolás évek alatt már a magam útját jártam, és azután több mint tíz évig a Zichy textileseinek tanítottam a szakmát – mondta el az alkotó, aki a nyár folyamán gyermektáborokat is szervez belvárosi otthonában. – A szövés, fonás, karkötőkészítés napirenden van, emellett batikolunk, nyomtatunk, varrunk, de agyagozunk is a gyerekekkel. Saját munkákra ilyenkor nem nagyon jut idő, de a pályázati lehetőségeket nyomon követem, például a kecskeméti Kortárs keresztény Ikonográfiai Biennáléra is pályázni szoktam, de Kínában, Litvániában is jártak már a textiljeim – tette hozzá Ruczek Zsófia, és elárulta azt is, hogy 2008-ban, a pekingi olimpia alkalmából meghirdetett művészetek olimpiáján is díjazták munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában