Jégmadártól vadmacskákig

2021.07.02. 10:16

A Nagyberek csodálatos világa elevenedik meg a tárlaton

Késő estig szakácsként dolgozik az egyik parti büfében Balatonfenyvesen, aztán kora hajnalban felkel és órák hosszat gubbaszt kis sátrában a Nagyberekben. A harmincéves Máté Milán leginkább a „rigóházi” részen érzi jól magát. A berek vadvilága egyenesen lenyűgözi.

Turbéki Bernadett

Máté Milán fotókat készít, hogy saját élményeiből egy-egy pillanatot megmutasson azoknak is, akik nem lehetnek személyesen részesei a berek történéseinek: vidrák, jégmadarak, toportyánok, cigányrécék, vaddisznók, rókák, szarvasok és vadmacskák életébe segít bepillantani.

Természetfotóiból szerdán este nyílt kiállítás Fenyvesen. – Gyermekkoromban nagyapám az Állami Gazdaságnál dolgozott, lovaskocsival járta a berket és gyakran magával vitt. Olyan volt számomra, mint Matula bácsi. Rengeteget mesélt a bennünket körbeölelő világról – mondta az Imremajorban élő természetfotós. – Rettenetesen meglepődtem, hogy ennyien kíváncsiak a fotóimra, de nagyon jól esett. A kedvenceimet válogattam ki, mindegyiknek története van.

A természetfotós képeit online felületén gyakran közli a világ legismertebb nemzetközi földrajzi magazinja is. – Ez a kiállítás más, mint az eddigiek, amelyek helyet kaptak nálunk. E fotók segítségével rá kell jönnünk, milyen „gazdagok” vagyunk a bereknek köszönhetően – mondta Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere a kiállítás megnyitóján. – Életünk része a Nagyberek, és ezt Máté Milán fotói nem engedik elfeledtetni. Mint ahogyan azt sem, hogy vigyáznunk kell rá.

A természetfotós elhivatott környezetvédő is, és álma, hogy egyszer egy erdélyi medvét kaphasson lencsevégre.

Fotó: T. B.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában