Babel Sound

2021.07.20. 19:40

A zene nyelvén értik meg egymást a bábeli zűrzavarban

Nyolc külföldi és ugyanennyi hazai együttes „táborozik” együtt hat napon át a balatonboglári Babel Sound keretében. A tíz éves fesztivál idén kissé átalakult, ám a szervezők büszkék rá, hogy meg tudják tartani a szombat éjszakáig tartó világzenei fesztivált.

Turbéki Bernadett

A bábeli zűrzavar a legkevésbé jellemző a balatonboglári fesztiválra, amelynek pont a teremtés az egyik sajátossága.

– Amolyan „olvasztótégelyként” működik a fesztivál. Sok zenész itt talál egymásra. Tíz évvel ezelőtt csak egy fesztivált akartunk szervezni, amelynek ideje alatt az itt tartózkodó zenészek egymással beszélgethetnek. Pont az ellenkezője történt. Először leültek közösen zenélni, új formációkat hoztak létre, és csak ezután kezdtek beszélgetni. Majd CD-k születtek, amelyeken együtt muzsikálnak – mesélte a Babel Sound teremtő erejét Viszt Viktor, fesztiváligazgató, aki eredetileg egy hangtechnikával foglalkozó céget működtetett. A fesztivál hobbiként született.

– Olyan rendezvényt szerettünk volna létre hozni, amelyre nem a nagynevű sztárok és együttesek miatt jön el a közönség, hanem a különleges hangulata miatt – tette hozzá a főszervező.

– Ennek a fesztiválnak nagyon jó a hangulata és nagyon laza az egész. A nyaralást évek óta összekötjük a „Bábellel”, ilyenkor vesszük ki a szabadságunkat és jövünk Boglárra – mondta a tizennégy éves Bukovinszky Ádám, aki édesanyjával Budapestről érkezett a hétfő esti koncertre.

– Sajnáljuk, hogy idén nem lesz a Platánstrandon a szokásos multikulturális kavalkád, mert azt nagyon szeretjük, de megelégszünk csupán a koncertekkel is – kapcsolódott a beszélgetésbe Ádám édesanyja.

– Évek óta járunk a rendezvényre, tetszik, hogy ennyire vegyes a zenei felhozatal. Kötetlen az egész, ugyanakkor minőségi, léleknek való program – mondta Györei Marina, aki Keszthelyről érkezett . – Nagyon szerettük a strandos helyszín nyújtotta lehetőséget is, sokat dobott a rendezvényen – tette hozzá.

– A tíz év alatt létrejött nemzetközi kapcsolatainknak köszönhető, hogy azon kevés fesztiválok közé tartozunk, amely megtartható. Az együttesek már márciusban szabaddá tették ezt a hetet „lesz, ami lesz” címszó alatt, hogy ha hívjuk őket, jönni tudjanak. Még az utolsó napokban is volt átalakulás az érkezők tekintetében. Volt, aki az utolsó pillanatban kénytelen volt lemondani, mások pedig éppen jönni tudtak – mesélte Viszt Viktor az izgalmas szervezési folyamatot, amelynek eredményeként esténként négy színpadot töltenek meg zenével. Egy táncprodukciót két világzenei fellépő, és egy jazz együttes követ majd. Az első estén a szerbiai Fish in Oil nyitotta meg a világzenei fesztivált, és a legtávolabbról, Peruból érkező Alex Torres is fellépett.

Sokan összejöttek

Hat ország tizenkét zenésze hozta létre a két évvel ezelőtt alakult Nufolk Global Connection elnevezésű formációt. Ők is a Babel Sound találkoztak először. A hat ország tradicionális népzenéjét ötvözik komolyzenével, és globális eleggyé gyúrják. Hat országban turnéznak. A fellépéseik egyetlen magyarországi célpontja a Babel Sound.

– Gyakran alakulnak nálunk olyan formációk, akik még a „Babelt” is bele veszik az együttes nevébe, mert itt találkoztak. Előfordul, hogy nem is tudunk az együttesek további közös munkájáról, ám egyszer csak érkezik egy CD, köszönőlevéllel – mondta Viszt Viktor, a rendezvény fesztiváligazgatója, aki szerint legalább tizenöt csapat alakult a tíz év alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában