érdem

2021.07.22. 17:30

Népművészeti tananyag lehet Együd gyűjtése

Megkezdődött a neves folklórgyűjtő, Együd Árpád hagyatékának digitalizálása.

Turbéki B.

Az idén századik születésnapjára emlékeznek a népművészettel foglalkozók és várhatóan két év múlva, halálának negyvenedik évfordulójára készülnek el a munkával.

– Két év múlva egy negyven éves ciklus zárul le azzal, hogy kutathatóvá válik Együd hagyatéka – mondta Merczel István, a Somogy Megyei Néptánc Szövetség elnöke. – A múzeumban három polc méteres magasságban volt telepakolva a gyűjteménnyel.

A Rippl-Rónai Múzeum által őrzött gyűjteményt kezdetben Szapu Magda, a múzeum akkori néprajzosa gondozta. Idén a Somogy Megyei Néptáncszövetség támogatásának köszönhetően lehetőség nyílt arra, hogy a múzeum szakemberek bevonásával leltárba vegye, és rendszerezze a kéziratos, papírra vetett hagyatékrészt. Hauptman Gyöngyi, a Nagyatádi Múzeum etnográfus-történész múzeológusa és Ilyefalvy Emese, az ELTE Néprajzi Intézetének egyetemi tanársegéde dolgozik azért, hogy a mai kor elvárásainak megfelelő, digitális adatbázis épülhessen Együd Árpád gyűjtéseiből.

– Egyelőre nem tudni, milyen különlegességet rejt a gyűjtemény, ez akkor derül majd ki, ha hozzáférhető lesz és ezáltal kutathatóvá válik. Régóta itt van a múzeumban, ám eddig nem állt rendelkezésre pénz a feldolgozáshoz.

A Somogy Megyei Néptánc Szövetségnek köszönhetően ez most nem csak szakmailag, hanem a népművészetben, a néptáncoktatásban is segédanyaggá válhat – mondta lapunknak Pisztora Zsófia, a Rippl-Rónai Múzeum múzeológusa.

 

Több ezer oldalt dolgoznak fel

A több ezer oldalnyi anyag feldolgozása előreláthatólag évekig tartó munka lesz, amellyel online is elérhető formában hozzáférhetővé váljanak a neves folklorista gyűjtései. A tervek szerint 2023-ra szeretnék a munkát elvégezni, akkor lesz ugyanis Együd Árpád halálának negyvenedik évfordulója. A Csoóri Sándor Programnak köszönhetően 700 ezer forinttal tudják támogatni a feldolgozást.

 

Fotó: Csernák Bálint

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában