fotók

2021.07.14. 14:00

Őskohászati táborban ütötték a vasat az időutazó kovácsok

Különleges kísérleti régészetet folytattak az Európában egyedülálló őskohászati táborban Somogyfajszon.

K. G.

 

Kovácstáborok ugyan vannak több helyen is, de olyan bemutató nincs, ahol a középkori vaskultúrát hozzák közel az emberekhez. Immár tizenharmadik alkalommal jöttek össze Somogyfajszon a vas szerelmesei, hogy egy nyári táborban mutassák be a tudásukat, illetve ismereteket szerezzenek a középkori kovácsok munkájáról. A tábor szervezője Thiele Ádám, egyetemi oktató, gépészmérnök és kovács, aki a középkori magyar vaskultúra elveszett ismeret­anyagának megőrzését és továbbadását tekinti életcéljának. A táborban a gyakorlatban élesztik fel a magyar honfoglalás, illetve az avar kori vaskohászatot, melynek Belső-Somogy volt a központja. Eleink a földből nyert vasércet boksában kiégették, kohókat építettek, és most ezt a történelmi technológiát teremtették újra az őskohászati tábor résztvevői.

– Az idén megpróbáltunk olyan nagyobb méretű, öt-tíz kilogrammos vasbucákat előállítani, melyeket a régészek találtak – mondta Thiele Ádám. – A régészek évről évre újabb kohótelepekre bukkannak, új leletanyag kerül elő, és az anyagvizsgálat után egyre többet tudunk meg. Most sikerült a több kohóból előkerült vascipókat, szaknyelven vasbucákat összekovácsolnunk.

Az idén 35-en gyűltek össze, a legfiatalabb résztvevő 6 éves volt, a legidősebb 80. Olyan emberek, akik a kovács mesterségből élnek, már csak nagyon kevesen vannak az országban, de még sokan akadnak, akik hobbiból kovácsolnak. Számukra biztosított élményeket az őskohászati tábor, amit a Tömösváry Tibor vezette Somogy Természetvédelmi Szervezet szervezett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában