fotók és videó

2021.07.16. 11:34

Szép borhoz szólt a jazz Bogláron

Ahogy ilyentájt lenni szokott júliusban, négy napra a jazz és a bor vette át a főszerepet Balatonboglár megújult szabadtéri színpadán szerdától. Habár nem nevezhető tömegrendezvénynek a különleges program, mégis állandó közönsége van. A jazz és a bor párosítása két évtizede hívogatja a műfaj kedvelőit.

Turbéki Bernadett

Fotós: Nemeth_Levente

Rétegzene. Sokan ezt tartják a jazzről, amit nem mindenki ért, ám aki szereti, a világ végére is elmenne egy jó kis jazzkoncertért.

– A Paloznaki Jazzpiknikre is járunk, ide is kifejezetten a jazz miatt jöttünk. Ilyen programot kerestünk a Balaton környékén. Balatonlellén találtunk szállást, onnan biciklizünk át esténként a programokra – mondta Almássy Csilla, aki férjével a Dunakanyarból, Kismarosról érkezett.

– Van olyan házaspár, akik addig jártak éveken keresztül a programjainkra, míg vettek itt Bogláron egy nyaralót, mert így kifizetődőbb volt nekik – mondta Szalai Tünde, a Helyi Érték Egyesület programkoordinátora. Huszonegy éve szervezi a Jazz és a Bor fesztiválját Balatonbogláron. – A fesztivál az 1998-ban rendezett „Jazzkedd(v)” estékből nőtte ki magát. Mellé tettük a bort „kísérőprogramként”. Vannak borászok, akik évről évre jönnek és kínálják a jazz­hez a bort. Negyven önkéntes vesz körül, akik segítenek a szervezésben – avatott be Szalai Tünde, aki csapatával az idén négy napra hét koncertet szervezett és hat borászt hívott meg.

 

– Mindig jó ide visszajönni, négy éve voltunk itt először a Quartettel – mondta Hajdu Klára, a fesztivál idei első fellépője, aki nemcsak énekesként, hanem dalszerzőként és tanárként is jelen van a magyar zenei életben.

– 2020–ban vettük fel a lemezünket, amit tavaly még be tudtunk mutatni. Azt érzékelem, hogy bár rétegzene, mégis egyre nagyobb divatja van a jazznek – tette hozzá az énekesnő, akit 2021-ben a Magyar Jazz szerkesztői és a jazz­ma.hu olvasói Az év énekesnőjévé választották. Zenéjére egészen fiatal jazzrajongók is érkeztek.

– Ők itt László Attila unokái – mutatta be két egészen kicsi gyermekét egy fiatal anyuka. A zene fontos része az életünknek, a férjem is ebbe nőtt bele. Már most próbáljuk a gyerekeket is bevonni a zene világába – mondta Lépek Zsuzsanna, aki azt is elárulta, hogy őt a dallamosabb jazz varázsolja el. Dallamból pedig lesz bőven a négy nap során, ahol a Kultkikötő szervezésében pénteken a Tátrai Band is fellép majd.

Kísérőprogram is stílusos Bogláron. A jazz jegyében két művész hozta el alkotásait a Varga Béla Kulturális Központba. Kiss Attila András kezei között nap mint nap születik valami új, hiszen eredetileg szülészorvos. Rippl-Rónai József művészete volt rá nagy hatással. 1991 óta vesz részt csoportos és egyéni kiállításokon. Most jazz-zenészek portréit hozta el, amelyeket szétszedett kartondobozokra rajzolt. A 17 éves Ambrus Virág még a budapesti Vörösmarty-gimnázium tanulója, ám Balatonboglár neki is a szíve csücske, amelyre meglepő szemszögből tekint. Festményein a település helyi értékeit mutatja be egyéni látásmódjának köszönhetően. Meglepően felnőttes gondolkodással, ám a gyermeki pajkosságot tükröző módon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában