művésztelep

2021.08.12. 11:30

Alkotóműhellyé változott egy hétre a somogyi falu

A kortárs művészetek iránti vonzalma vezette Varga Dávidot és Horváth Ildikót odáig, hogy létrehoztak szülőfalujukban egy művésztelepet, amely idén negyedik alkalommal fogadja a fiatal, tehetséges és a már sikeres képzőművészeket. Az alapítók Szóládon, az 550 lelkes somogyi településen a héten tíz alkotónak biztosítanak lehetőséget a feltöltődésre.

Andricz Gabriella

A szóládi Dél-Balatoni Kortárs Alkotóműhely több mint klasszikus művésztelep, hiszen amellett, hogy minden feltételt biztosít az alkotáshoz, kapcsolatot teremt a fiatal tehetségek és a már sikeres, elismert kortárs művészek között is.

– Már régóta érdeklődünk a kortárs művészet iránt, de a saját alkotóműhely megvalósításának gondolata csak azután merült fel bennünk, hogy négy éve Szóládon minifesztivál szervezésében vettünk részt – mondta Varga Dávid, aki Horváth Ildikóval közösen alapította a művésztelepet. – Arra az eseményre előadóművészek, főként zenészek érkeztek, akik egy héten át előadásokkal szórakoztatták a helyi közönséget. Arra gondoltunk, hogy ezt a fesztivált ki lehetne nyitni a többi művészeti ág felé is. Lengl Orsolya festőművész szakmai segítségével indítottuk útjára a programot. Az egyik fő vezérlőelv az, hogy minden olyan feltételt megteremtsünk, ami a békés és nyugodt alkotáshoz szükséges. A hozzánk érkező művészek minden költségét, a szállást, az étkezést és az alapanyagokat egy alapítvány finanszírozza. Jelenleg egy 5000 négyzetméteres, gyönyörű platánfás területen dolgozik az a tíz művész az ország különböző pontjairól, akiket a beérkezett munkájuk alapján színvonalasnak ítélt a szakmai zsűri. Idén Kosinsky Richárd művészettörténész, a Kogart Művészeti Alapítvány művészeti igazgatója, Kondor Attila festőművész, animációsfilm-rendező, Batykó Róbert festőművész, Boros Áron, az MKB Consulting Zrt. vezérigazgatója, az alapítvány elnöke és Rózsás Elemér, Szólád polgármestere segített bennünket a résztvevők kiválasztásában.

Varga Dávid elmondta: kezdettől fogva az a cél, hogy az alkotóműhely a szakmai diskurzusok helyszíne is legyen. Fokozatosan olyan kortárs művészeti központ alakuljon ki itt, ami a művészek, a szakmabeliek és az érdeklődők számára értéket képvisel. Mi abban szeretnénk a résztvevőknek segíteni, hogy az egyéni hangjuk megtalálásán és a szakmai fejlődésükön túl önmenedzselési ismeretekhez is hozzásegítsük őket. Ennek érdekében indítottuk el a mentorprogramunkat. Idén Batykó Róbert festőművészt kértük fel, aki folyamatosan segíti az alkotófolyamatokat, és tapasztalatairól, sikereiről, a pálya buktatóiról, kihívásairól mesél – tette hozzá az alapító, és elárulta, hogy arra is törekszenek , hogy megtalálják azokat a személyeket és vállalatokat, akik és amelyek társadalmi szerepvállalásként rendszeresen támogatnák az alapítványukat. A helyi közösség is nyitott a programra, rendszeresen felkeresik a művészeiket, és az alkotótelepet záró kiállításra is ellátogatnak.

Indul az IrodART

Létrehozták az IrodART projektet, amelyre a társadalmi szerepvállalást fontosnak tartó vállalatok jelentkezhetnek. E cégek irodahelyiségeit, tárgyalóit támogatási összegért cserébe negyedévente kortárs művészeti alkotásokkal díszítik fel. A művészek így könnyebben tudnak eljutni a potenciális vásárlóréteghez, és közben a kortárs művészet sokak számára válik hozzáférhetővé.

Tihanyi tárlat

Az alkotóműhely bekerült a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa programsorozatba, ami a falu művészeti életéhez is jelentős többletet adhat. A korábbi években Szóládon mutatták be az elkészült munkákat, az idei kiállítás azonban nagyobb helyszínen lesz, augusztus 14-én Tihanyban, a Piac Placcon nyílik kiállítás a művésztelepen készült munkákból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában