film és művészet

2021.08.24. 20:00

Az Agapé című film nyerte el a Bujtor István-díjat

Véget ért a XII. Bujtor István Filmfesztivál.

G. L.

Fotó: PIXLSTUDIO

A 110 versenybe került film közül 80 alkotást láthatott a közönség augusztus 19. és 22. között. Játékfilm-kategóriában az Agapé című filmért vehette át a Bujtor István-díjat Beleznai Márk, a film írója és rendezője.

A versfilmek között Kovács Gábor Attila filmje, A Párizsi lakásom kapta a Bujtor István-díjat. A film Petőcz András költeményét dolgozta fel, Zubornyák Zoltán előadásában. Bujtor István-díjat kapott Elek Judit Sára Megálló című kreatív dokumentumfilmje, amely egy kis észak-magyarországi faluban élő fiatalember egyszerű életét és az élet körforgását állítja párhuzamba. Szintén elnyerte a Bujtor István-díjat Kövessy Róbert, a kilencszeres kajakkenu-világbajnok, Wichmann Tamás életét bemutató Magyar Lapát című portréfilmjéért.

A játékfilmek és fikciós kísérleti alkotások között a legjobb forgatókönyv a Mióta velem jár című filmé lett, amely Szeleczki Rozália munkája. A legjobb férfi főszereplő díját Kálloy Molnár Péter vehette át, Mázló Imre Tízpertíz című filmben nyújtott színészi alakításáért. A legjobb női főszereplő díját Nagy Katica kapta, aki a Buvári Tamás-rendezte Magdolna című filmben érdemelte ki az elismerést. Életműdíjat kapott Kassai Ilona, Kossuth-díjas színművész, akit Dézsy Zoltán Tíz perc múlva három című játékfilmjében láthatott a közönség. A kétmillió forint értékű összedíjazás mellett a fődíjasok Belánszky Beáta képzőművész szobrát, a Ster Erika által reprodukált Bujtor-mellszobrot és a Gyulai Attila képzőművész által készített Bujtor-festményt ábrázoló inget is hazavihették. A gálán időkapszulát is elhelyeztek, amelybe elvarázsolt dollárokat tettek, erre írták rá élményeiket a fesztiválozók.

Fotó: Racskó Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában