kutató

2021.08.16. 20:00

Belesne Szulejmán sátrába a bajor történész

Évek óta visszajár Nagyatádra, régi ismerősként köszöntik a dél-somogyi városban. Magyarországra pedig már-már hazajár Gerhard Sichert bajor történész, aki minden egyes látogatása alkalmával felkeresi Szigetvárt és Mohácsot.

Koszorus Rita

Fotó: Picasa

 

Ezúttal sem üres kézzel érkezett Gerhard Sichert Nagyatádra, aki már többször hozott adományokat rászoruló családoknak és a nagyatádi hadiparknak.

– A köztünk lévő barátság nagyon régi, tagja vagyok a bajor veteránszövetségnek, amely hosszú évek óta kapcsolatot ápol Magyarországgal és Nagyatáddal. Megszerettem a nagyatádi embereket – kedvesek és nyitottak –, s szinte már mindegyiküket ismerem. A legjobban azt kedvelem a magyarokban, hogy ha az ember pozitívan áll hozzájuk, roppant szívélyesek – mondta lapunknak.

A bajor veteránszövetség tagja, aki maga is felöltötte egykor az egyenruhát, civilben történész, s dolgozott restaurátorként is az ingolstadti Hadtörténeti Múzeumban. Nem csak szívesen jár Somogyba, de nagy lelkesedéssel ássa bele magát a magyar történelem egyik legviharosabb időszakába is. Gerhard Sichert számára az egyik legizgalmasabb időszak a török hódoltság ideje, amelyet rendszeresen kutat.

– Láttam egy török időkkel foglalkozó kiállítást, és attól a perctől megragadott a magyar történelemnek ez a hosszú és nehéz korszaka. A legtöbb honfitársam keveset tud erről az időszakról, de vagyunk néhányan, akiket rettenetesen érdekel az a 150 év, amit a törökök Magyarországon töltöttek – mondta lapunknak Gerhard Sichert.

Olyannyira érdeklődik a török idők iránt, hogy magyarországi látogatásai során nem hagy ki egyetlen alkalmat sem arra, hogy ellátogasson a szigeti veszedelem és a mohácsi vész helyszíneire. – Mindig teszek egy kitérőt Szigetvárra és Mohácsra, ugyanis minden alkalommal találok valami újat, érdekeset. Számomra elsősorban a török hadviselés az, ami igazán érdekfeszítő – mondta a német történész. – A történelemből, az átélt krízisekből és az erre adott társadalmi válaszokból rengeteget lehet tanulni, hiszen – mint tudjuk – a történelem ismétli önmagát.

Nemcsak figyelemmel kíséri, de tevékenyen részt is vállal a török kor kutatásában. Nemrégiben egy Szigetvárnál előkerült török harci sátrat is restaurált Gerhard Sichert.

– Azt reméltük, hogy Szulejmáné, de a vizsgálat ezt nem erősítette meg. Egyértelműen abból az időből származott, de vélhetően a szultán egyik katonája használta. Miután végeztem a munkával, és újra régi fényében pompázott, a Bajor Hadtörténeti Múzeumban állítottuk ki, ahol ma is megtekinthető a kiállításunk részeként. A török szultán és hadvezér egyébként a sátrában hunyt el Szigetvár bevételekor, és a sátor alatt temették el, vélhetően 1566 szeptemberében.

Csak komppal járt a Balatonon

Gerhard Sichert nemcsak a történelmet szereti, de a hullámokat is. Odahaza szívesen szeli a habokat saját vízi járművével. A Balatont is megismerte az eltelt évtizedek alatt, de mindeddig csak utasként hajózhatott itt. – Sajnos nekem csak motorcsónakom van, azzal pedig a Balatonon nem szabad közlekedni – mondta. – A balatoni kompközlekedést azonban volt alkalmam megismerni, és az igazán kellemes élmény volt, büszkék lehetnek a magyarok erre a fantasztikus tóra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában