Minden napra Balaton

2021.08.10. 18:29

Érdemes lesz Somogyban ünnepelni az államalapítást

Kaposváron családi programok, a Balatonnál zenei rendezvények várják a somogyiakat augusztus 20-án.

Sonline

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

Hagyományos programokkal készül a megyeszékhely az államalapítás ünnepére, s elsősorban a családok találhatják meg a nekik való kikapcsolódást Kaposváron.

Az Együd Árpád Kulturális Központ tájékoztatása szerint augusztus 20-án az ünneplés a 9 órai zászlófelvonással veszi kezdetét, majd azt követően Varga László megyéspüspök celebrál misét. Az ünnepi szentmise után a Kossuth téren kulturális műsor várja a kaposváriakat a Somogy Táncegyüttes és a Somogy Zenekar közreműködésével. Itt tart ünnepi beszédet Szita Károly, s szenteli meg Varga László megyéspüspök az új kenyeret.

A programok sora az átadásra kerülő Vár-Parkban, vagyis az egykori Nostra helyén folytatódik. Itt a Fekete Hollók rendje gondoskodik arról, hogy a gyerekek és a felnőttek megismerjék a letűnt korok fegyverzetét és viseleteit. De a résztvevők lovagi hétpróbán is részt vehetnek, illetve kézműves foglalkozásokon.

A Városligetben délután 2 órától mobil játszóház és akadálypálya várja a kicsiket, de lesznek népi játékok és elektromos autók is, valamint családi sportnap is színesíti a programot. A színpadon Sarkadi-Kiss János és Rosta Géza szórakoztatja a kicsiket, fellép a Z-Generáció, a Kiskondás. Lesz táncház és solymászbemutató, ismét megtekinthető lesz a Somogy Táncegyüttes páratlan műsora. Az augsztus 20-i programokat pedig 21:30 perckor tűzijáték zárja.

Balatonszemesen ebben az időben tartják a Bujtor István Filmfesztivált, amely ismét színes programokat kínál. Augusztus 20-a alkalmából Ünnepi műsor, az új kenyér megáldása, este pedig Tűzijáték várja az idelátogatókat idén is Balatonföldváron. Siófokon a hagyományos Bor és kenyér ünnepet a Hajóállomáson tartják, ahol már augusztus 13-án kezdetét veszi az ünneplés. Olyan fellépők várhatóak, mint Kasza Tibi, Pápai Joci, Gájer Bálint és Oláh Gergő. Balatonvilágoson pedig a 10 nap Strand programjai közül válogathatunk az államalapítás ünnepén. A Balatontól kissé távolabb sem feledkeznek meg Szent István királyunkról és az államalapításról, Barcson a Szabadidőparkban szervezik az augusztus 20-ai programokat. Itt is inkább a családoknak kedveznek a szervezők és tűzijáték zárja a programot este 10 órakor.

Bor, buli, Balaton vár mindenkit Bogláron

Egy év kihagyás után újra megrendezik a hagyományos szüreti fesztivált Balatonbogláron. A rendezvény a koronavírus-járvány miatt maradt el, de az idén már megújulva Bor, Buli, Balaton néven hirdeti mindazt, amelyért érdemes elmenni augusztus 18-a és 22-e között a tóparti városba.

Négy napon keresztül a Platán strandon a jó boroké és a fergeteges hangulaté lesz a főszerep Balatonbogláron, a 44. szüreti fesztiválon. Olyan fellépők váltják majd egymást a vízparti színpadon, mint Rúzsa Magdi, a Kowalsky meg a Vega, a Republic, az Anna and the Barbies, a Hooli­gans és a Kaukázus. Számíthat a jegyet váltó közönség a kilencvenes évek sztárjaira, a Kozmixra, Betty Love-ra és Náksi Attilára, valamint a Desperadora is.

Szombaton a borszínpadon nemcsak az isteni nedű és a minőségi könnyűzene kerül középpontba, de a szépség is fontos szerepet kap. Várhatóan csúcsot dönt majd az egy négyzetméterre eső szépségek száma, hiszen ekkor választják meg és mutatják be az idei Miss Hungary és Miss Bikini győzteseit. A zenei programok mellett 22 borvidék képviselteti magát a hagyományos balatonboglári rendezvényen, s különféle élményprogramok színesítik a fesztivált.

Az idei fesztivál csúcspontja is a szombati nagyszabású tűzijáték lesz 22 órakor, amelyről azt mondták a szervezők, hogy minden eddiginél nagyobb lesz.

A boglári napok a déli part legnagyobb rendezvénye és az idén először fizetős lesz. Aki elővételben váltja meg a jegyét, horvátországi nyaralást nyerhet. A Bor, Buli, Balaton szervezői felhívták a figyelmet arra is, hogy a rendezvény védettségi igazolvány nélkül is látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában