üvegszimpózium

2021.08.18. 20:00

Évtizedek óta vonzó a forró üveg Bárdudvarnokon

Forró a hangulat egy héten át Bárdudvarnokon. Harmincegyedik alkalommal szervezték meg a nemzetközi alkotótábort, ahol üvegművesek, mesterek és tanítványok alkotnak a több mint ezer fokon működő kemencék közelében.

Góz Lilla

Már reggel nyolckor beüzemelték Bárdudvarnokon a kemencéket, amelyekbe granulátumszerű állapotban került az üveg, majd az 1100 fok feletti hőmérsékleten megolvad és formázhatóvá válik.

Marita Wongsupa Johansen Dániából érkezett Bárdudvarnokra alkotni. A thai származású lány egy üvegszobor kialakításán dolgozott, ősztől egy bécsi üvegstúdióban vállat munkát. Elmondta: nagyon tetszik neki a barátságos, segítőkész társaság, akikkel a műhelyben alkothat.

Telegdi Balázs is Dániából érkezett a somogyi alkotótáborba. Már harmadszor jár itt, a jövőben a két ország között fog ingázni. – Azt tervezem, hogy Szentendrén egy üvegstúdiót hozok létre a helyi önkormányzat segítségével – mondta el a fiatal művész. Megjegyezte: hazánkban mindössze egy-egy idősebb fúvómestert találni, de bízik benne, hogy egyre többen kapnak kedvet a különleges alkotások elkészítéséhez.

Németh Gábor szobrászművész évek óta oszlopos tagja a tábornak. – Legkésőbb reggel nyolckor beüzemelem a kemencét és hajnali kettőig felügyelem – mondta. – Másfél-két óránként adagolom az üveget, amelynek 1300 fokra van szüksége, hogy megolvadjon – mondta el Németh Gábor. Hozzátette: tartani kell az 1000-1200 fokos hőmérsékletet, hogy az üveget formálni tudják.

Filep Dorottya, a Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium tanulója üvegművesnek tanul. Hamar megtalálta a hangot társaival és bátran belevetette magát a munkába. – Nagyon örülök, hogy ilyen szintű technikát kipróbálhatok, mert az iskolában erre nincs lehetőségem – tette hozzá.

Idén tizenöt üvegművész, fúvómester és diák látogatott el a bárdudvarnoki alkotótáborba, akik egészen vasárnapig maradnak.

 

Kísérletezésre ösztönöznek

– Sajnos tavaly év végén bezárt az utolsó üveggyár hazánkban, egyre kevesebb lehetőség van megismerni és elsajátítani az üvegművességet, alkotótáborunk egyedülálló az országban – mondta el Andor István, az alkotótelep vezetője. Hozzátette: idén számos mozzanatot, technikai fogást is megtanulhatnak például az egykori ajkai üveggyár fúvómesterétől. – Célunk, hogy a magyar és külföldi művészeknek találkozóhelyet biztosítsunk, mindenki tudjon kísérletezni, minél jobb munkák születhessenek – emelte ki Andor István. Felidézte: az alkotótelep kísérőprogramjaiból nőtt ki a Bárdudvarnoki Kulturális Hét. Ennek keretében a Kozma Lajos iparművészeti ösztöndíjas üvegművészek alkotásaiból nyílt kiállítás Kiskorpádon, az iparművész szülőfalujában. Szombaton a Magyar Író Válogatott látogat el hozzájuk, majd a nemzetközi alkotótábor vasárnap egy tárlattal zárul, amelyen a most készült üvegművészeti alkotásokat mutatják be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában