kitüntetés

2021.08.24. 14:00

Ítélkezéseinkkel, rágalmainkkal szennyezzük meg a másik szívét

A Magyar Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki állami ünnepünk alkalmából Varga László kaposvári megyés püspököt, aki a Karmelita kolostorban Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettestől vette át az elismerést. A főpásztor úgy véli: a kitüntetés nemcsak neki szól, hanem mindazoknak, akik folyamatosan támogatják eredményes lelkipásztori tevékenységét.

Lőrincz Sándor

– Korábban arról kérdeztem, püspökként mely területekkel birkózik a legnehezebben, s azt felelte: a médiával és a politikával. Én azt tapasztalom, a sajtó kedveli, s úgy tűnik, a politikum is…

– Az evangélium hirdetésére szegődtem, amikor igent mondtam Krisztus követésére. Katonaként, szeminaristaként, felszentelt papként és püspökként is egyaránt. Másképpen kellett ezt tenni az illegalitásban, a „bázison” és másképpen püspökként napjainkban. A diktatúra által üldözött papként kezdtem a szolgálatomat, és ez ösztönösen távol tartott a politikától és a médiától is. Az akkori politika támadott, tiltott vagy megtűrt bennünket, a sajtó pedig hallgatott rólunk. 1990 után újra kellett tanulnunk a vallásszabadságot. A rendszerváltás után is jobban szerettem a csendes, nem látványos, média által nem felkapott szolgálatot, és igyekeztem őrizni a belső szabadságot. Éppen ezért nagyon meglepett, amikor megtudtam, hogy Áder János köztársasági elnök a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést adományozza számomra. Nem tudtam elképzelni, hogy miért. Aztán a díj átadásakor – a laudációból – kiderült, hogy a közel négy évtizedes kiemelkedő lelkipásztori szolgálatom, a Kaposvári Egyházmegye hátrányos helyzetben élő tagjainak felkarolása, valamint az életükben törést szenvedők lelki támogatás érdekében végzett tevékenységem elismeréseként kaptam a kitüntetést. Ez vállalható, mert igaz, és köszönöm! Bár a dicsőség egyedül Istené, akitől mindez a jó származik és az elismerés pedig a munkatársaimé, papoké és világiaké egyaránt, akik nélkül nem tudtam volna eredményes lelkipásztori munkát végezni és a megtört embereken segíteni.

– Hamarosan elkezdődik a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, s a keresztény világ hazánkra figyel. Önt utcai evangelizáción szeretnék „bevetni” a kongresszus szervezői. XXI. századi „Pál apostolként” milyen gondolatokkal lép ki a járókelők elé?

– A szervezők tanúságtételre kértek fel két alkalommal is. Budapesten a Széna téren hétfőn este két állandó diakónusommal, Udvardy Mártonnal és Magyar Lóránttal, az Őrs vezér terén pedig pénteken este Csókay András idegsebész professzorral teszünk tanúságot. Hogy miről fogok beszélni, azt majd akkor és ott a Szentlélek eldönti, én pedig elmondom, amit tőle kapok…

– Kaposszentbenedeken rendezett, hagyományos nyári lelkigyakorlatán valahogy így fogalmazott: szellemi Csernobil van, és a szánkon keresztül mérgezzük a levegőt. Hogy lehetne frissíteni?

– Minden előítélettel, ítélkezéssel, rágalommal, a másik háta mögötti kibeszéléssel, pletykával szennyezzük egymás szívét, mert elültetjük a másikról a gyanút. Akkor pedig már nem könnyű feltétel nélkül elfogadni és szeretni egymást. „Őrizd tisztán a szívedet, mert belőle indul ki az élet”, kéri tőlünk a Szentírásban Isten. A szív megtisztításának legegyszerűbb módja az őszinte bűnbánat, bocsánatkérés, és ha kell, a megbocsátás gyakorlása. Ami még ennél is fontosabb, be kell tölteni a szívünket az Örömhírrel, mert arról beszélünk szívesen, ami „nyomja” a szívünket.

– Egy papot, aki ráadásul püspök is, nem érheti utol a kiégés? Került már burnout közeli helyzetbe?

– Nem emlékszem ilyen helyzetre. Engem ettől szerencsére megmentett a rendszeres szentségimádás, a naponkénti csendes szemlélődés az Oltáriszentség előtt. Isten állandó és örök Jelen-lét. Ebben a Szeretet-jelenlétben élek évtizedek óta. Szeretem a csendet, mert Isten a csend barátja, és ebben a csendben megszólít, én pedig válaszolok arra, amit megértek belőle.

– 2018-ban, az egyházmegye megalakulásának negyedszázados évfordulóján meghirdette az egyházmegyei zsinatot. Hogy haladnak a feladatokkal? Mikorra várható az összegző dokumentum?

– Májusban lezárult a zsinat előkészületi szakasza. Feldolgoztuk a több mint kétezer adatlapot. Ősszel nyitom meg a zsinati ülések sorát, ahol a különböző témák munkadokumentumai alapján tanácskozunk. Jövő év májusában lezárjuk a zsinatot, és kihirdetem a már jóváhagyott záródokumentumot.

– S mindettől jobban működik majd az egyház, mint Jézus Krisztus titokzatos teste??

– Ez a reményünk, de minden attól függ, mennyire sikerül életre váltani a zsinat által megfogalmazott javaslatokat és rendelkezéseket.

– Milyen profilt kap a nemrég megszüntetett Szent Imre Kollégium épülete?

– A tervek szerint lelkiségi központ lesz, amelyben helyet kap a Jubilate Imádság Háza is.

– S egy egyházmegyei gyűjtemény, múzeum létrehozásáról nem álmodnak? Már Balás Béla püspök atya idején is érzékelhető volt: számos egyházi kincs, kiállításra alkalmas könyv, miseruha, kehely, festmény „bújik meg” plébániák, templomok zugaiban…

– Reményeim szerint ennek is eljön majd az ideje, és lesz olyan hely, ahol létre tudjuk hozni.

 

Tovább „gyújtogatott…”

 

Varga László 2017-ig plébánosként „gyújtogatott”, azóta püspökként teszi ugyanezt. Így nagyobb erővel sodorhat végig a vidéken a forgószél, s lobbanthat lángra szunnyadó parazsat, erősíthet meg őrtüzeket, hogy lángoljon és perzseljen e tűz, hogy fényt, meleget, tisztánlátást és örömöt adjon az Evangélium.

Ahogy ismerem Laci atya elköteleződését, meg nem alkuvását, hiszem: minden időben hallgat a Szentlélek súgására, s megteszi azt, mire készteti a Lélek, hiszen Ő a főnök – ahogy fogalmaz gyakran. A gyújtogatásban már plébánosként talált társakat – papok és világiak között egyaránt. Ők tovább kísérik, imáikban hordozzák, segítik szolgálatát főpásztorként is, aki a valóság elfogadására, szeretetére buzdít – akár alkalmas rá az idő, akár alkalmatlan.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában