kaposfest

2021.08.13. 17:30

Kaposvár a komolyzene fellegvára egy héten át

Tizenkettedik alkalommal újra a komolyzene került főszerepbe Kaposváron. A somogyi megyeszékhelyen egészen augusztus 19-éig várják a zenekedvelőket az idei Kaposfesten. A komolyzenei koncertek mellett jazz és világzenei darabok is felcsendülnek

Góz Lilla [email protected]

Péntek délelőtt kezdődött meg a szombati nyitókoncert főpróbája. Több tucatnyian voltak kíváncsiak, hogy meghallgassák a kaposvári zeneiskolában.

Puskásné Brigovácz Éva férjével a kezdetek óta részt vesz a Kaposfesten. – Mindössze egy év volt, mikor a lányom esküvője miatt nem bérletet, hanem napijegyet vettünk, már nagyon várjuk az idei koncerteket – mondta el a nyugdíjas orvos.

A zenészek többsége már nem először vesz részt a komolyzenei fesztiválon. Langer Ágnes második alkalommal érkezett Kaposvárra. – Hat évesen kezdtem el zenét tanulni, több mint 20 éve és azóta is az életem meghatározó része a zene – mondta el a hegedűművész. Hozzátette: nagy élmény számára társaival együtt zenélni, a nyitóhangversenyen és a augusztus 18-án két kamaradarabban hallhatja játékát a közönség. A Kaposfestet idén 12. alkalommal rendezik meg Várdai István és Baráti Kristóf művészeti vezetésével. – A pandémia másfél éve után nagyon várta a közönség mellet a zenei világ is, hogy ismét színpadra léphessen – mondta el Baráti Kristóf.

 

A művészeti vezető kiemelte: a komolyzenei koncertek mellett az ifjú tehetségek nemcsak mesterkurzusokon vehetnek részt, hanem a fellépő művészekkel közvetlenül is megismerkedhetnek. A közönség a Győri Balett előadását is élvezheti, illetve kiegészítő programként a jubileumi Rippl-Rónai kiállítást is megtekinthetik péntektől. Az ismert és visszatérő művészeken kívül először áll a Kaposfest színpadára Avi Avital, a világ legismertebb mandolinművésze, illetve először játszik Magyarországon Ksenija Sidorova világhírű harmonikaművész. – Alexis Cárdenas kvartettjét emelném ki, onnan ismerem őket, hogy Venezuelában töltöttem gyermekkorom egy részét és egy teljes autentikus műsorral kedveskednek a közönségnek – mondta el Baráti Kristóf.

Világzenei és jazz muzsikák is felcsendülnek

Az eddigi tapasztalatok alapján nem csak kaposvári és hazai közönség, hanem külföldi zenekedvelők is érkeznek a Kaposfestre. A szervezők nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a közönség egy összművészeti fesztiválon vehessen részt. A komolyzenei koncertek mellett gyerekprogramok, világzene és jazz is színesítik az idei nagyszabású fesztivált. Idén a kaposvári Liszt Ferenc Zeneiskola, a Csiky Gergely Színház, a Szivárvány Kultúrpalota és a Kossuth tér lesznek a fesztivál helyszínei. A teljes fesztiválra a hatályos egészségügyi szabályok érvényesek. Ez azt jelenti, hogy nem szükséges védettségi igazolvány ahhoz, hogy a koncerteken részt vehessenek a jegy -és bérletvásárlók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában