fonott hírek

2021.08.09. 20:00

Újrahasznosított hírekből lesz a bajomi madárka

Egy kenyértálalóhoz három Somogyi szükséges.

Andricz Gabriella

Reneszánszát éli az ügyes kezű hobbiművészek köreiben a papírfonás, amely az újrahasznosítás jegyében különféle, már használaton kívüli papírlapokból, leggyakrabban szórólapokból vagy újságokból készül. A nagybajomi Varga Andrea is papírfonással foglalkozik. Ötletes és látványos figurákat készt, melynek legjobb alapanyaga a Somogyi Hírlap. – Az életemnek mindig része volt a kézművesség. Sok mindennel foglalkozom, nemezelek is, varrni is megtanultam, de a kosárfonás áll hozzám legközelebb. Ha az ember megismeri ezt a mesterséget, örökre beleszeret, így engem is rabul ejtett. A papírfonásra 4 évvel ezelőtt találtam a YouTube-on. Megtetszett, és elhatároztam, hogy megpróbálom – mondta el a kezdetekről Andrea. Elárulta, hogy gyakorlatilag egyedül kísérletezte ki a legjobb technikát.

– Általában használati tárgyakat fonok, de ha megtetszik más is, akkor megfonom, és dísz lesz belőle. Kedvencem a tyúk- és a madárkaformájú kosár, legalább ötvenet készítettem már belőle. Ha valakinek ajándékot vagy meglepetést viszek, mindig a saját kosaramban adom át – mesélte el az alkotó. – Többféle papírt próbáltam már, de a Somogyi a legjobb, a mérete, a minősége kiváló, könnyen lehet vele dolgozni. Általában kartonalapra dolgozom, de igazából azt is meg lehet fonni. Ha megsodortam a szálakat, ragasztópisztollyal illesztem az alaphoz, és kezdődhet a fonás, ami több fázisból áll, s körülbelül egy fél napot vesz igénybe. Mint mondta, papírból rengeteg szuper dolgot el lehet készíteni fonással, különböző méretű és formájú kosarakat, tárgyakat. A papírfonás előnye, hogy az alkotás közben újrahasznosíthatunk. Megtudtuk, hogy egy kenyereskosárhoz három napilap szükséges, ami a felhasználás után vékony festéket, illetve lakkréteget is kap, hogy tartósabb legyen.

Fotó: A. G.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában