videóval

2021.09.07. 17:00

Bizonyították a somogyi gyerekek, hogy szívükben él a dallam

Hét somogyi hátrányos helyzetű településen, szegregált városrészben hatvan gyermek vett részt a „Mindenki szívében van egy dallam” című programban. A közös örömzenélés egy koncerttel zárult kedden délután a kaposvári Együd Árpád Kulturális Központban.

Góz Lilla

Izgatottan várták, hogy bemutassák a somogyi gyerekek, hogy mit tanultak a foglalkozásokon az elmúlt egy évben. Kovács Zoltán elmondta: több hangszert kipróbált, végül a tenorkürt tetszett meg neki. Horváth Gábor pedig a dobot választotta.

– Nagyon élveztem a közös zenéléseket, most a Szállj fel magasra és A nézését meg a járását is játsszuk a közönségnek Szalóki Ágnes művésznővel együtt – mondta el a kaposszentjakabi fiú.

Somogyban hét hátrányos helyzetű városrészben, településen hatvan gyermek vett részt a a Belügyminisztérium Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatósága által tavaly útjára indított Szimfónia Program „Mindenki szívében van egy dallam” című projektben.

– A gyerek megtapasztalja a tanulás örömét, ha energiát fektet abba, hogy egy hangszeren jól játsszon, ezáltal fejlődik az érzelmi intelligenciájuk, koncentrációs képességük, fegyelmezettebbek lesznek, nem beszélve arról, hogy a tanulmányi átlaguk is javul az iskolában – mondta el Arató Péter, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Dunántúli Régiójának mentora. Hozzátette: nem az volt a lényeg, hogy kotta mentén egyre nehezebb zenei darabokat tanuljanak, hanem saját dallamaikat beleszőve élvezzék a közös foglalkozásokat.

Langerné Victor Katalin, társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében elmondta: országszerte 199 helyszínen, több mint 3000 gyermek bevonásával zajlottak a közös zenélések. – A felzárkóztatást már gyermekkorban el kell kezdeni, az a fiatal, aki szorgalmasan gyakorol, ezt a tudást át fogja ültetni az iskolai tanulmányokba is – tette hozzá az államtitkár. Horváthné Nőth Edit, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság dél-dunántúli igazgatója elmondta: a mintaprojektben a pályázó 500 ezer forintot költhetett a foglalkozásokra és ugyanennyit hangszervásárlásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában