elismerés

2021.09.11. 10:30

Felszabadítják a vonalai a friss Simsay-díjas grafikusművészt

Húsz évig volt a Somogy Megyei Művelődési Központ munkatársa, jelenleg is titkára a három évtizede létrejött Kapos ART Képző- és Iparművészeti Egyesületnek és elnöke a Dél-dunántúli Nemzetközi Művésztelepért Alapítványnak. Halmos Klára művésztársai érdekében végzett közösségi munkáját a Magyar Képzőművészeti és Iparművészeti Társaságok Szövetsége Simsay-díjjal ismerte el.

Varga László

qrf

Halmos Klára grafikusművész Kaposváron született, élete és tevékenysége nagyrészt a megyeszékhelyhez kötődik. Szülei pedagógusok voltak, édesapja amellett, hogy kiváló testnevelő volt, évekig a Megyei Kosárlabda Szövetség elnöki tisztségét is betöltötte. Édesanyja gyakorlati foglalkozást és rajzot tanított, így volt kiktől örökölnie a közösség iránti elköteleződését és a művészi hajlamát.

– Már kisiskolásként rendszeresen szerepeltem az ünnepségeken, szerettem verset mondani és a színjátszás is nagyon közel állt hozzám. E két szenvedélyem felnőttként is megmaradt, a nyolcvanas években még a kaposvári Fonómunkás Kisszínpadnak is tagja voltam. Leginkább persze rajzolni szerettem, már hatodikosként felvettek a Balázs János Képzőművészeti Körbe, ahol Gerő Kázmér és Ruisz György festőművészektől tanultam a rajzolás alapjait – emlékezett Halmos Klára.

A Táncsics Gimnáziumban érettségizett, majd a Pécsi Tanárképző Főiskolán végzett földrajz-rajz szakon, később a Magyar Képzőművészeti Főiskolán szerzett középiskolai tanári diplomát.

Életének meghatározó időszaka volt a nagyberki iskolában töltött négy év, ahol Varga Szabó Sándor igazgatótól mély emberséget és hivatástudatot tanult, és akinek a biztatására sikerült a Képzőművészeti Főiskolát is elvégeznie. 1986-ban lett a Somogy Megyei Művelődési Központ (SMK) művészeti munkatársa, ahol rendkívül szerteágazó tevékenységet folytatott. Ez idő alatt a legnagyobb kihívást annak a szülői örökségnek az elfogadtatása jelentette számára, amely szerint legfőbb feladata minden más tevékenységének alárendelésével másokon segíteni. Ekkorra már a Tokaji Művésztelepen és az Ajkai Grafikai Műhelyben megismerkedett a rézkarc technikájával.

Mesterei, Prutkay Péter és Kéri Imre grafikusművészek hatására a művészete is kiteljesedett, idejét nagyrészt mégis a munkahelyi feladatok töltötték ki: többek között kapcsolatot tartott az amatőr és hivatásos képző- és iparművészekkel, segítette a színjátszókat és a versmondókat, alkotótáborokat és kiállításokat szervezett. A munka mellett éveken át rézkarcolást tanított a Zichy Mihály Iparművészeti Szakközépiskolában. Ez idő alatt az alkotó munkája háttérbe szorult, újabb alkotások léthozásához a Kapos ART által szervezett művésztelepeken sikerült visszatalálnia. Azóta számos hazai és külföldi kiállításon ismerhették meg a nevét.

Örök kedvenc a rézkarc, témáit a természetből meríti

– Számomra a rajzolás teremt lehetőséget az önkifejezésre – vallott szenvedélyéről Halmos Klára. – Egyedi grafika készítésekor elsősorban tustollat, fekete grafitceruzát használok, néha színes akvarell vagy pasztellceruzával is dolgozom. Mindig is nagyon szerettem rézkarcot készíteni. Ez a sokszorosító grafikai műfaj rendkívül pontos és elmélyült munkát és sok türelmet kíván az alkotótól, mert a rézlemez előkészítésétől az alapozásig sok műveleten át vezet az út a készig – mondta az alkotó.

Művésszé válásáról elárulta, gyerekkorában emberalakokat, természeti formákat rajzolt, majd a realisztikus ábrázolás az évek során a sok-sok tapasztalat hatására fokozatosan a gondolatiság felé alakult át. – A témáimat ma is elsősorban a természetből merítem. Rajzaimat a nyugodt és hullámzó vonalak hol ritkuló, hol sűrűsödő játéka, a sötét és világos árnyalatok sokfélesége jellemzi. A vonal felszabadít, az alkotás feloldja a belső feszültséget, és érzelmeket közvetít a néző felé – avatott be alkotói világának rejtelmeibe Halmos Klára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában