fotók

2021.09.28. 11:30

Múltidéző irtókapákból készít szobrokat a várdai falugondnok

Variációk irtókapára címmel nyílt állandó kiállítás Várdán, a Gereben Galériában. Az alkotások, melyek egytől egyig régi használati tárgyakból készültek, Tóth György várdai falugondnok keze munkáját dicsérik. A különleges szobrokat az alkotó házánál, előzetes bejelentkezés után ingyen lehet megtekinteni.

Marosi Gábor

Fotó: TIBOR KOVACS

A Vörös Rébék, a Három királyok és a Bajuszverseny elnevezésű szobor is helyet kapott a Tóth György garázsából és nyári konyhájából kialakított galériában. A két helyiségben összesen mintegy kétszáz alkotás található. Tóth György a nem mindennapi szobrokhoz különféle régi eszközöket használt fel, a kilencven százalékuk azonban kizárólag irtókapa.

– Tudomásom szerint nincsen más, aki irtókapából csinálna hasonló szobrokat – mondta Tóth György. – Szerencsésnek érzem magam, hogy az irtókapában megláttam az emberi formát és az alakot. Az alkotásaimmal történeteket szeretnék elmesélni, illetve megosztani a saját gondolataimat, bár elképzelhető, hogy valakinek tejesen más jut eszébe ezekről az alkotásokról – fogalmazott az alkotó. Tóth György kiemelte, szobrot nem tud megrendelésre készíteni, az alkotások mindig egy adott pillanatban „születnek meg”. Az Apáról fiúra elnevezésű szobor is úgy készült el, hogy az egy kupacba gyűjtött irtókapák közül három eszköz egymásra csúszott, ebből rajzolódott ki a három férfialak.

A várdai falugondnok hat évvel ezelőtt, amikor nekiállt alkotni, még gyakran járta a falu portáit, hogy összeszedje a régi használaton kívüli eszközöket. Manapság helyben már egyre nehezebben jut hozzá az alapanyagokhoz, ezért gyakran vásárol a bolhapiacon.

– Új kapát soha nem veszek, azokat az eszközöket szeretem, melyeket már megmart az idő, a rozsda és a használat – hangsúlyozta Tóth György. – Ezeknek a régi eszközöknek történetük van, amit nem ismerünk, és ezzel találkozik az én gondolatom. Úgy vélem és azt is tapasztalom, hogy ezek beszélő szobrok, mert ha valaki megnézi az alkotásokat, akkor egyből elkezdi felidézni a régi időket – tette hozzá Tóth György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában