verses dalok

2021.09.25. 20:00

Zenéjén keresztül szeretteti meg a gyerekekkel a verseket

Kaposvárra a szerelem hozta az egykori popzenészt, aki a gyermekműsoraival a verseket és a dalokat hozza közel a legfiatalabb korosztálynak. Udvaros Dorottyát is felkérte, hogy szerepeljen egy lemezén.

Kovács Gábor

Rosta Géza Szombathelyen született és nevelkedett, de fiatalon Budapestre költözött a kereskedelmi iskola befejezése után, hogy zenész lehessen. Amatőr énekesként indult, de tudta, hogy a saját zenéjét szeretné játszani, nem mások dalait másolni. Neves zenészekkel játszott együtt, de mindig vonzódott az irodalom, a költészet felé. – Betévedtem az írók boltjába, és véletlenül megtaláltam Ágai Ágnes verseskötetét, A titkokat az ujjaimnak mondom el címűt – mutatta a rongyosra olvasott kötetet. – Rögtön magával ragadott. Elkezdtem néhányat megzenésíteni, majd az egész kötetet. Az előadásomnak a mai napig az Ágai-versek adják a vázát, és ehhez jöttek Csukás István, Zelk Zoltán versei. Weöres Sándor költeményeit is felvettem a repertoárba.

A gyerekek értik, hogy miről énekel, s igyekszik minél több verset megszerettetni velük. – A 88 éves Ágai Ágival szoros a kapcsolatom, sokáig író-olvasó találkozókra jártam vele – emlékezett. – A kötetében vannak anyasághoz kapcsolódó versek, ennek az előadásához nő kellett. Hallottam Udvaros Dorottyát énekelni, és azonnal éreztem, hogy nekem ő kell. Felkértem, és éjszakánként vettük fel a lemezt. Olyan sikeres lett, hogy a kiadás után 10 ezer példányban elkelt reklám nélkül.

Rosta Géza Kaposváron tíz éve él, a szerelem hozta ide. Egyik koncertjén ismerkedett meg a párjával, aki a gyerekét kísérte el.

Ötven felett az értékteremtésre kerül nála a hangsúly

– A Covid miatt fél évig nem csináltam semmit, borzasztó nehéz volt ez az időszak – idézte fel. – Visszatérve most több az előadásom, mint a vírus előtt, mert a közönség kiéhezett a programokra. Amíg be nem ütött a járvány, előadóművészként azt hittük, hogy ránk mindig szükség lesz, de tudomásul kellett venni: ha baj van, akkor az első a gazdaság. Ránk akkor van szükség, amikor jól megy a társadalomnak. Most tudjuk értékelni az életünket, a foglalkozásunkat. Ilyen sokat nem játszottam egy nyár alatt, mint most, hétvégenként 2-3 koncertet kellett adni.

Legutóbb a budapesti Gül Baba Kulturális Fesztiválon lépett fel a Külügyminisztérium szervezésében. Új műsor, tervek járnak a fejében, de ötven felett a hangsúlyt már máshová teszi. Igyekszik csak az értékesre figyelni, tiszavirág-életű dolgokba már nem fogna bele. Amit felépített, azt fejleszti. A közönségtől mindig kap visszajelzést, a gyerekek csiszolják az előadását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában