áldás

2021.10.10. 20:00

Örömkönnyek között lett bazilika a kegytemplomból

A vasárnapi szentmisén hirdették ki az andocsi kegytemplom Basilica minor címet. A különleges elismerést a római pápa adományozta a településnek még május 24-én. A kitüntetőt címmel Andocs olyan települések közé sorakozott fel, mint Esztergom, Budapest, Pécs, Eger vagy Győr.

Marosi Gábor;

Fotó: TIBOR KOVACS

Több százan vettek részt a vasárnapi szentmisén Andocson. Nemcsak a helyiek, hanem a környező településeken élők is részesei voltak a nem mindennapi alkalomnak. A ceremónia első mozzanataként Szalai Tamás andocsi plébános felolvasta Ferenc pápa levelét, melyben az egyház feje megerősítette és felruházta az andocsiakat arra, hogy használhatják a Basilica minor címet.

 

Varga László megyéspüspök a szentmisén elmondta, nagyon sokan az állították, hogy semmi esély sincsen megszerezni a rangos elismerést, mert több egyházmegyében is próbálkoztak már ezzel, de egyelőre nem jártak sikerrel. Varga László kiemelte, ennek ellenére a Kaposvári Egyházmegye nem adta fel és megpróbálta. Ebben nagy szerepe volt Werner Józsefné Andocs polgármesterének kitartó és áldozatos munkájának, valamint a helyi plébános hűséges „zörgetésének” is.

Az ünnepi szentmisét, melyet a magyarok nagyasszonya ünnepén, az andocsiak idei utolsó búcsúján tartottak meg, Varga László megyéspüspök celebrálta. A Kaposvári Egyházmegye vezetője beszédében azt hangsúlyozta, mindenkinek Máriától kell tanulni imádkozni. Az ima sokkal többet jelent annál, minthogy elmondjuk a megtanultakat – tette hozzá. – Az ima kapcsolat. Amikor Jézust kérték a tanítványai, hogy tanítsa meg őket imádkozni, akkor egyetlen egy imát tanították meg nekik a Mi atyánkat. Ugyanakkor egész földi léte során imádkozni tanította a tanítványait. Eléjük élte, hogy mit jelent a kapcsolat a mennyei Atyával. A Szűzanya imádságának a lényege az a szenvedélyes szeretet, ahogyan ő az Úr Jézust szerette, minden ebből a szeretetből fakadt – mondta prédikációjában a megyéspüspök.

A szentmise utolsó mozzanataként Varga László megáldotta a bazilika bejáratánál elhelyezett latin és magyar nyelvű emléktáblákat, melyek a Basilica minor címet hirdetik. Az ünnepség végén az andocsiak egy része büszkén, mosolyogva és örömkönnyekkel a szemükben távoztak a templomból. Szücs Sándor és felesége Szücsné Kozár Irén kérdésünkre elmondták, kimondhatatlanul boldogok azért, hogy a templomuk elnyerte ezt a címet. Felemelő érzés, hogy ezután a bazilikába járhatnak majd a misére – tették hozzá.

 

Még több búcsúval várják a híveket

 

Werner Józsefné Andocs polgármestere elmondta, a kitüntető cím óriási öröm a településnek. Magyarországon eddig tizenkilenc bazilika volt, az andocsi a huszadik a sorban. A település temploma olyan templomokhoz sorakozott fel, mint az esztergomi, az egri, vagy a budapesti Szent István bazilika. Werner Józsefné kiemelte, eddig is több búcsút tartottak Andocson, ezután viszont újabb alkalmakkal bővítik az események számát. A településre eddig is nagyon sok zarándok látogatott el, évente tizenkettőezernél is több magyar és külföldi vendéget fogadtak Andocson. A rangos cím miatt azonban az eddiginél jóval több turistára számítanak a következő években – hangsúlyozta Werner Józsefné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában