feltárás

2021.10.16. 20:00

Vaskori kelta ősökről mesélnek a töredékek Visznél

Szeptemberben kezdődött el a 67-es főút felújításának újabb üteme, a Látrányt elkerülő szakasz fejlesztésével. A régészek már dolgoznak az építési területen, hogy feltárják a múlt emlékeit. A munkálatokat a Várkapitányság Nonprofit Zrt. koordinálja.

Kovács Gábor

A NIF Zrt. beruházásában épülő, Látrányt elkerülő útszakaszon 2x2 forgalmi sávon óránként 110 kilométeres sebességgel haladhatnak majd az autók a somogytúri körforgalmú csomópont és az M7-es autópálya külön szintű csomópontja között.

Szeptember közepén kezdték meg a régészek a munkát, két kisebb lelőhellyel már végeztek is, és három másik helyen ásnak az út mentén. Somogyi Krisztina régész Visz közelében felügyeli az ásatásokat, míg Molnár István régész Rádpuszta közelében kezdi meg a munkát. Felfokozott érdeklődéssel várják, hogy mit fognak találni, mert az előjelek jónak ígérkeznek, ha a múltból indulunk ki. Amikor ugyanis a 67-es főút fejlesztését megkezdték, értékes leletekre bukkantak. Ekkor került elő Rádpusztánál az a hun üst, ami a kaposvári Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum történeti gyűjteményének egyik legszebb kiállítási tárgya lett. Ezenkívül rézkori és bronzkori temetőt is feltártak, de római és avarkori sírokat is találtak. Ennek alapján újabb értékes leletekre számítanak.

Fotó: Muzslay Péter

Öszesen több mint 40 ezer négyzetméternyi területet tárnak fel, ami nagy munka a régészek számára, de nem számít egyedülállónak. Visznél már beigazolódtak a várakozások, mert egy vaskori kelta telep nyomaira bukkantak, ahol sok kerámiatöredéket találtak.

Novemberben még szeretnének ezen a területen dolgozni, mielőtt beáll a rossz idő.

Különleges a rádpusztai hun üst

Az útépítéseknek hála gazdagodott Somogy egy szenzációs lelettel, amikor a 67-es út átépítése előtt a Balatonlelléhez tartozó Rádpusztán 2006. május 19-én egy hun üstöt találtak. Ez Magyarországról az eddig ismert ötödik üst, de az igazi különlegességét az adja, hogy most először sikerült hiteles, módszeres és szakszerű feltárással napvilágra hozni. Épségében csak az a hun üst hasonlítható hozzá, amelyikre 1991-ben akadtak rá szántás közben a Kapos folyó partján, Szakály és Hőgyész között.

Fotók: Muzslay Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában