értékmentő építész

2021.11.17. 18:15

Díjat érdemelt az egykor romos ház Várdán

Füzes András, Visegrád főépítészének Várdán felújított háza nyerte el az Év Homlokzata pályázat, családi ház kategóriájának idei fődíját. A szakember évekkel ezelőtt vásárolta meg az ingatlant az alig ötszáz lelkes településen, majd apránként a saját tervezése alapján, mester­emberekkel újíttatta fel.

Marosi Gábor

2021.11.16 Füzes András Visegrád fõépítészének Várdán felújított háza nyert el az egyik építõanyagokkal foglalkozó cég év homlokzata pályázat, családi ház kategóriájának idei fõdíját. A szakember évekkel ezelõtt vásárolta meg az ingatlan az alig ötszáz lelkes településen, majd apránKént a saját tervezése alapján, mesteremberekkel újíttatta fel. Varga András polgármester és Dancs Józsefné helyi lakos Fotó: Nagy Gábor Várda

Fotó: Fotó: Nagy Gábor

Korábban az egyik legromosabb volt, jelenleg viszont az egyik legszebb ház a most díjazott épület Várdán, a Meggyes utcában.

Fotó: Fotó: Nagy Gábor

Füzes András építész sokat tervezett és dolgozott azért, hogy a vályogból épült ház elnyerje új formáját. Visegrád főépítésze elmondta, régi vágya volt, hogy a Dél-Dunántúlon vásároljon ingatlant. Családjával sok faluban keresgéltek házat, mire ráleltek a várdai épületre. – Kettő házat is találtunk a településen. Az egyik fel volt újítva, de építészként úgy ítéltem meg, hogy nagyobb kihívás, ha látom, hogyan újul meg az épület, ezért és az ősfás gyümölcsös miatt választottam a romos házat – mesélt a kezdetekről Füzes András.

– Azt tudni kell, hogy ez egy hagyományos, vert falú épület. Nagyon egészséges élni egy ilyen házban és a klímája is kiváló. A falai nagyon kemények. Ez akkor látszódott igazán, amikor az egyik helyen ajtónyílást vágtunk és szikrázott a csákány. Azt gondolom, hogy a vályog a legjobb építőanyagok közé tartozik, csak a víztől kell megvédeni – mondta az építész.

Az eredetileg 51 négyzetméteres sváb típusú parasztház lakóterét hozzáépítés nélkül 74-re növelték. A főépületet egybenyitották a régi istállóval, amelyből egy szobát alakítottak ki. A régi kamrából fürdő, a konyhából pedig egy kisebb szoba lett. Füzes András hozzátette, több szakmai díjjal is jutalmazták már a munkáit, de a saját tulajdonában lévő épületért eddig még nem kapott elismerést. A négygyermekes építész jelenleg Budapesten él a családjával, de azt tervezik, hogy évek múlva a várdai házba költöznek.

Fotó: Nagy Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában